Vyznáte sa? Ktorý typ zemiakov na hodí na šalát, kašu či do placiek

Gabriela Bachárová, 31. januára 2023 o 05:00

V zime, keď je málo čerstvých vitamínov, sú zemiaky vítanou zeleninou, ktorá je zdravá, zasýti a často aj zlepší pochmúrnu januárovú náladu. Veď kto by nemiloval pečené zemiačiky, hranolky alebo zemiakovú kašu? Aby bol však výsledok dokonalý, je potrebné vedieť, ktorý varný typ „krumplí“ sa hodí na čo.

Milované zemiaky.

Foto: Shutterstock.com

Veľkou výhodou zemiakov je, že majú široké použitie. Hodia sa ako skvelá príloha hlavného jedla, do polievok, obohatia studené i teplé šaláty, veľkú parádu urobia aj ako samostatné jedlo. Určite si z detstva pamätáte zemiačiky pečené v šupke a podávané len s maslom, soľou a mliekom. Nič ďalšieho nebolo treba, dokonalosť sama. Táto dávna potravina našich predkov, bez ktorej by si nedokázali predstaviť svoje prežitie, však teší nielen dušu, ale i telo.

Zemiaky obsahujú veľa vlákniny na dobré trávenie a dostatok sacharidov na prísun energie. Aj po uvarení v nich zostane veľké množstvo vitamínu C. Obľúbená zelenina sa môže pochváliť vysokým obsahom vitamínu A, kyseliny listovej, z minerálov tu nájdeme horčík, zinok, vápnik, fosfor, železo. Plus flavonoidy či karotény, ktoré patria do skupiny antioxidantov. To sú látky, ktoré bránia pôsobeniu voľných radikálov, nebezpečných vedľajších produktov metabolizmu. Majú schopnosť vyvolať rakovinu i nebezpečné srdcovocievne ochorenia. Zemiaky sú veľmi vhodnou potravinou aj pre tehotné ženy. A teraz sa už pozrime, aké varné typy zemiakov existujú a kedy je vhodné ich použiť?

Varný typ A: vhodný do šalátov

Pri varení drží typ A svoj tvar, nerozpadá sa. Práve tieto vlastnosti potrebujete, keď sa chystáte pripraviť tradičný štedrovečerný zemiakový šalát, ale i iné šaláty, v ktorých chcete zeleninu použiť. Najviac bude varnému typu A svedčať varenie v šupke alebo pečenie. Tieto zemiaky sú len slabo múčnaté, obsahujú teda najmenej škrobu v porovnaní s ostatnými druhmi. Štátna veterinárna a potravinová správa ich definuje ako „pevné, lojovité, jemnej až stredne jemnej štruktúry, nerozváravé, veľmi slabo až slabo múčnaté, priemerne vlhké.“

Varný typ B: príloha ako maľovaná

Zemiaky označované ako varný typ B sa považujú za univerzálneho hráča, ktorý dobre zastane svoju úlohu v polievkach, guláši či ako príloha. Vhodné sú aj na pečenie v rúre alebo restovanie na panvičke. Ak si chcete zemiaky kúpiť do zásoby a neviete presne, čo všetko z nich časom budete pripravovať, je tento typ ideálny. Chybu s ním neurobíte ani pri príprave šalátov, ak práve nemáte poruke varný typ A. Pri príprave zemiakov typu B si môžete všimnúť, že majú jemne múčnatú štruktúru. Veterinárna a potravinová správa ich hodnotí takto: „Zemiaky polopevné, polomúčnaté, jemnej až hrubšej štruktúry, primerane vlhké až suchšie.“

Varný typ C: vhodné na kašu i do cesta

Múčnatý druh zemiakov, ktorý je vhodný do jedál, kde nehrá prím pevnosť zeleniny. Základným znakom varného typu C je, že pri varení mäkne, krehne a môže sa viac či menej rozpadať. To, čo neoceníme pri zemiakovom šaláte, sa stáva plusom, ak chystáme zemiakovú kašu, popučené zemiaky, zemiakové placky či lokše alebo chceme zeleninu použiť do cesta na prípravu sladkých, ale i slaných jedál (zemiakové knedličky, šúľance). Škrob obsiahnutý v tomto druhu zemiakov totiž pôsobí ako dobré spojivo jednotlivých zložiek pokrmu. Varný typ C sa hodí aj na prípravu hranoliek.

Skoré i neskoré

Zemiaky sa však nedelia len podľa svojej pevnosti alebo múčnatosti, ale i podľa toho, kedy sa sejú a kedy prebieha zber. Takzvané skoré zemiaky sa dávajú do zeme v zime, pôda by mala byť ideálne čerstvo rozmrznutá, zrelé môžu byť už na konci jari a ich jedinečnej chuti nevie veľa z nás jednoducho odolať. Ide o nie úplne dozreté zemiaky. Ich použitie v kuchyni je všestranné, hodia sa na pečenie, restovanie, grilovanie aj na varenie vo vode i v pare.

Poloskoré zemiaky sa sadia na začiatku jari a úroda sa zbiera na konci augusta alebo začiatku septembra. Podobne ako skoré odrody sa však nehodia na dlhé skladovanie a sú skôr vhodné na rýchlejšiu konzumáciu. Niekoľko mesiacov však v chladných a temných podmienkach predsa len vydržia. Čas neskorých odrôd prichádza v septembri a októbri. Dobre skladované vám vydržia prakticky celú zimu a pokojne aj dlhšie.

Aby sa nerozvarili
Ak nechcete, aby sa vám zemiaky počas prípravy rozvarili, do vody pridajte trochu tuku. Zemiaky určené na šalát varte vo vode s trochou octu, nestmavnú a nerozvaria sa. Trošku pridanej soli zasa zaistí, že nepopraská šupka.


Kde ich skladovať?
Zemiaky uskladňujte v chladnej, suchej a hlavne tmavej miestnosti. Najlepšia je pivnica či komora s vhodnými teplotnými podmienkami. Na svetle totiž začínajú zelenať a tvoria zdraviu škodlivý solanín, ktorý môže vo väčších dávkach privodiť až otravu. Zelené miesta vždy zo zemiakov vyrežte. Rovnako sa pred varením zbavte všetkých klíčkov, pretože aj tie obsahujú jedovaté látky. Nemusíte však tieto zemiaky vyhadzovať, stačí odstránenie klíčkov. Naklíčené zemiaky nikdy nevarte či nepečte v šupke.










Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >