Prekladané zemiaky trochu inak.
Foto: varecha.skFrancúzske zemiaky patria k jedlám, o ktorých sa vedú vášnivé diskusie. Ktorý recept je ten jediný správny? Odpoveď znie: žiadny. Každá rodina robí francúzske zemiaky tak, ako velí rodinná tradícia. Inšpirácie však nie je nikdy dosť a tak sa pozrite, ako pečú toto milované slovenské jedlo inde. Desať skvelých receptov nájdete na tomto odkaze. A tu je už malá ukážka:
Prekladané zemiaky trochu inak
Suroviny:cca 1 kg zemiakov
500 ml mlieka
180 ml smotany na varenie
3 ks vajec
klobása podľa chuti
0,5 dl oleja
korenie štyroch farieb alebo čierne korenie
cca 1,5 KL soli
Postup:
1. Zemiaky očistíme a pokrájame na hrubšie kolieska. Klobásu podľa vlastnej chuti a voľby si pokrájame na tenko. V jednej nádobe zmiešame mlieko, smotanu, vajíčka, olej a soľ.
2. Vytrieme pekáč trochou oleja a poukladáme jednu vrstvu zemiakov. Trošku zemiaky aj osolíme. Na zemiaky poukladáme klobásu, podľa chuti okoreníme buď korením štyroch farieb alebo len čiernym korením. Celé prikryjeme znovu zemiakmi a postup zopakujeme, až kým sa nám všetko neminie.
3. Zemiaky nakoniec zalejeme pripravenou vajíčkovo-mliekovou zmesou. Zemiaky pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C cca jednu hodinu. Keďže každá rúra pečie trocha inak, tak si to treba radšej sledovať. Zemiaky sú veľmi chutné, šťavnaté a voňavé. Hodia sa na obed aj na večeru. Dobrú chuť!