10x francúzske zemiaky. Aké sú tie pravé, z uvarených alebo zo surových?

gb, 24. septembra 2022 o 04:42

Pozná ich každá rodina, ale v každej môžu chutiť trocha inak. Nezaobídu sa však bez zemiakov, klobásky a vajíčok. Otázkou ale je, či sa „francuzáky“ majú robiť z varených alebo zo surových zemiakov. Ako je to podľa vás?

Prekladané zemiaky trochu inak.

Foto: varecha.sk

Francúzske zemiaky patria k jedlám, o ktorých sa vedú vášnivé diskusie. Ktorý recept je ten jediný správny? Odpoveď znie: žiadny. Každá rodina robí francúzske zemiaky tak, ako velí rodinná tradícia. Inšpirácie však nie je nikdy dosť a tak sa pozrite, ako pečú toto milované slovenské jedlo inde. Desať skvelých receptov nájdete na tomto odkaze. A tu je už malá ukážka:

Prekladané zemiaky trochu inak

Suroviny:
cca 1 kg zemiakov
500 ml mlieka
180 ml smotany na varenie
3 ks vajec
klobása podľa chuti
0,5 dl oleja
korenie štyroch farieb alebo čierne korenie
cca 1,5 KL soli

Postup:
1. Zemiaky očistíme a pokrájame na hrubšie kolieska. Klobásu podľa vlastnej chuti a voľby si pokrájame na tenko. V jednej nádobe zmiešame mlieko, smotanu, vajíčka, olej a soľ.

2. Vytrieme pekáč trochou oleja a poukladáme jednu vrstvu zemiakov. Trošku zemiaky aj osolíme. Na zemiaky poukladáme klobásu, podľa chuti okoreníme buď korením štyroch farieb alebo len čiernym korením. Celé prikryjeme znovu zemiakmi a postup zopakujeme, až kým sa nám všetko neminie.

3. Zemiaky nakoniec zalejeme pripravenou vajíčkovo-mliekovou zmesou. Zemiaky pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C cca jednu hodinu. Keďže každá rúra pečie trocha inak, tak si to treba radšej sledovať. Zemiaky sú veľmi chutné, šťavnaté a voňavé. Hodia sa na obed aj na večeru. Dobrú chuť!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >