Kto vyhral knihu Klub nerozbitných detí? Prečítajte si inšpiratívne rady súťažiacich, ako vychovať spokojné dieťa

gb, pt, 16. novembra 2019 o 03:18

V našej súťaži o knihu Slávky Kubíkovej Klub nerozbitných detí sme sa vás pýtali, čo robíte preto, aby vaše deti boli psychicky odolné, nepodliehali moderným technológiám či vyznávali tie správne hodnoty. Skrátka aby sa na svete cítili spokojne.

S dieťaťom si veľa čítajte, prispeje to k jeho dobrému vývoju.

Foto: Shutterstock.com

Veľmi pekne vám ďakujeme za všetky podnetné odpovede. Vyžrebovali sme z nich troch víťazov, ktorí sa môžu tešiť na knižku. Srdečne gratulujeme.

Prečítať si knihu Klub nerozbitných detí budú môcť:
Lenka K., Trnava
Martin M., Košice
Helena N., Piešťany

Kniha Klub nerozbitných detí od Slávky Kubíkovej sa stala bestsellerom.

Foto: archív

A čo nám autori víťazných odpovedí napísali?

Dávam si pozor na mobil
My sa spolu veľa rozprávame, teda ja sa zvyknem pýtať, ako veci dcéra (3,5 roka), vníma. Každý večer v krátkosti rekapitulujeme deň. Veľa čítame. Aj dobré detské knihy môžu veľmi pomôcť. Rozprávky máme dohodnuté na tri denne. Veľa času trávime vonku. Dávam si pozor, koľko času trávim na telefóne. Počas dňa pri deťoch len telefonujem, prípadne reagujem na sms, keď je to nevyhnutné. Dieťa je hore, utekám (smajlík).
Lenka K., Trnava

Prajeme si, aby deti poznali význam hodnôt
Máme troch chlapcov v rozpätí šesť až dvanásť rokov. Starší školáci majú každý svoj šport a hudobný nástroj. Okrem toho manželka každému vyčlenila domáce práce, za ktoré je zodpovedný a ktoré pravidelne musí robiť. Majú takisto vyčlenený čas na telku, ale ak to počasie a financie dovolia, snažíme sa, aby boli čo najviac vonku, zažili veľa zaujímavých chvíľ a zážitkovým spôsobom spoznávali históriu či geografiu Slovenska a Európy.

Hráme spolu spoločenské hry a po večeroch im čítame knihy pred spaním. Majú to radi a tvrdia, že je to niekedy lepšie ako telka. Záleží nám na tom, aby poznali „aplikovanú Bibliu", poznali význam lásky, viery, nádeje, vďačnosti, prijatia, odpustenia v živote človeka a vedeli rozlíšiť zlato od pozlátka. Aby vedeli, že ich Boh miluje a vždy bude.

Takisto sme presvedčení, že nie inštitúcie, ako je napríklad škola, vychovávajú deti, ale rodina. To si samozrejme vyžaduje z našej (a hlavne manželkinej strany) veľké obete. Prináša ich, veľmi si ju za to vážim a na deťoch to vidno. To je zopár vecí, ktoré mi napadli.
Martin M., Košice

S dieťaťom sa treba veľa rozprávať
Posielam príspevok k šťastnému životu dieťaťa. Mám jediného syna, bol to skôr zázrak, že sa mi podarilo otehotnieť v 39-tich rokoch. Odmalička sa s ním rozprávam, vysvetľujem, nikdy som na neho nekričala, bacla som ho možno jedenkrát po pamperske, vždy sa viem s ním na veciach dohodnúť a trvá to doteraz. Je to rozvážny, rozumný 26-ročný chalan, zručný v technických veciach, študuje na výške a robí mi len radosť.

Treba sa s dieťaťom rozprávať, vysvetľovať a vždy sa dohodnúť. Ja som túto možnosť u mojej mamy nemala, hoci jej vďačím za povahu, akú mám. Ale tie bitky, na to nikdy nezabudnem. Prajem príjemný deň!
Helena N, Pieštany

Ďalšie zaujímavé odpovede, ktoré vás môžu vo výchove inšpirovať


Vzor rodičov je podstatný
Myslím, že veľkú úlohu v samotnej výchove zohráva vzor. Samotný rodič určuje to, čo má byť správne a naopak... Veľa sa o všetkom rozprávať, uvažovať, debatovať, rozmýšľať, analyzovať. U nás, pri mojej dcére sa mi osvedčila i láska ku knihám, v ktorých ozaj človek spoznáva to, o čom sníva, po čom túži. Čítanie kníh rozvíja fantáziu i myslenie, čím dieťa evidentne veľmi napreduje. Aj kniha, o ktorú súťažíme, verím, že ponúka inšpirácie na otázky, na ktoré mnohokrát nevieme odpovedať.
Tatiana M., Giraltovce

Vo výchove je dôležitá striedmosť
Som mamou 19-mesačnej dcérky a musím len potvrdiť, že má k dispozícií oveľa viac hračiek, oblečenia, knižiek, zábavných aktivít a maškŕt, ako mala moja generácia pred 27 rokmi. Myslím si, že veci a pokrok samé o sebe nie sú zlé, je len na nás rodičoch, ako ich využijeme, aby to deťom neuškodilo. Zlatá stredná cesta je asi to správne pomenovanie našej výchovy. Myslím tým striedmosť, čo sa týka potravy, zábavy a podobne. Nedá sa to však tak ľahko zrealizovať, treba si to osvojiť a ísť dieťaťu príkladom, lebo slová bez príkladu nasledovať nebude.
Anna P.

Deťom treba veľa čítať
S našimi deťmi veľa chodíme pešo. Aj do škôlky, zo škôlky. V prípade daždivého počasia im oblečieme pršiplášte, obujú si gumáky a poďho si poskákať do mlák. Veľká radosť. Deti milujú čítanie kníh. Zbožňujú rozprávky. Čítame im dennodenne. Je to taký náš rituál. Veľa sa rozprávame a najmä im odpovedáme na všakovaké otázky. A snažíme sa vždy byť pre ne nablízku; pomojkať, pritúliť, povzbudiť, pobozkať.
Zlatica Š. K., Ružomberok

Knižky, knižky a ešte raz knižky
Začali sme s deťmi chodiť do knižnice, strávime tak niekedy aj viac ako hodinu, kým si vyberú vhodnú knižku. V našej knižnici je aj kútik pre malé detičky, kde sú hračky a knižky pre najmenších, čo zaujme našu dcérku. Často chodievame do prírody, kde zbierame bylinky, šípky, bazu... Tiež chodievame na rôzne výlety a venujeme sa našej záhradke, v ktorej kadečo pestujeme.

Chceme vychovať zodpovedných ľudí
Doba je iná ako tá, v ktorej sme vyrastali my a nie je možné nepodľahnúť moderným technológiám. Snažíme sa ale o takú zlatú strednú cestu. Verím, že sa nám podarí vychovať dobrých a zodpovedných ľudí, ale to ukáže až čas. Želám pekný deň.
Zuzana B., Zvolen

Vysvetľujte svoje kroky
Dopriať deťom pobyt na čerstvom vzduchu, kontakt s prírodou, domácimi zvieratami a ľuďmi z rôznych vekových kategórií. Pýtať sa ich, počúvať, ale nie vždy konať podľa ich želania. Avšak vždy vysvetliť, prečo ich želanie nebolo splnené.
Jana K., Bratislava

Deti potrebujú dobrý príklad
Najlepšie sa deti učia na vlastné oči. To znamená, že im treba dať dobrý príklad. Keď vidia mamu a otca, ako spolu pracujú na záhrade, spolu sa smejú a nesedia každý sám pri televízore alebo mobile. Deťom treba dať priestor na sebarealizáciu. A keď sa potknú alebo spadnú, treba im podať pomocnú ruku.
Jana S., Beluša

V rodine sa podporujeme
Snažíme sa využívať každú voľnú chvíľku a chodíme do prírody, cvičíme, bicyklujeme, plávame, korčuľujeme, čítame si a hlavne vo všetkom sa podporujeme, aby sme boli šťastní.
Nikol K., Trenčín





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >