Kremnica: Cechové hody a jarmok priblížia banícke tradície i prácu remeselníkov

TASR, gb, 21. júla 2022 o 04:00

Kremnica je jedno z najkrajších slovenských miest, ktoré v lete láka davy turistov. Ak tam budete tento víkend, navštívite Cechové hody a jarmok. Bohatý program je pripravený aj pre deti.

Nádherná Kremnica.

Foto: Gabriela Bachárová

Mesto Kremnica ožije v sobotu 23. júla baníckymi i remeselnými tradíciami. Kremnický jarmok a cechové hody aj tento rok do mesta prinesú kultúrny program, stánky s remeselnými výrobkami či gastronomické špeciality.

Na tradičnom jarmoku budú tento rok dominovať najmä stánky remeselníkov, v remeselnej uličke nájdu návštevníci brašnárstvo, ručne modelovanú keramiku, vyrezávané výrobky z dreva, smaltované šperky či domáce šťavy a sirupy. Chýbať nebude ani tradičný Trh márnosti s kremnickými strigami.

O dobovú atmosféru podujatia sa postarajú združenie Pulcherrima Rosa s ukážkami stredovekej módy a tancov či cech starých bojových umení a remesiel Vlčí tesák. Na banícku históriu mesta nadviaže banícka omša, banícky sprievod a vystúpenie baníckeho spevokolu Fokoš.

Pripravený je i hudobný kultúrny program. V rámci podujatia na návštevníkov čaká i gastrozóna, kde nebudú chýbať tradičné párance či jarmočný trdelník. Pre deti sú pripravené stredoveké tvorivé dielne, ukážka lukostreľby či dobovej stredovekej kuchyne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >