Koronavírus v materskom mlieku. Je to logické a nebráni to v dojčení

Patricia Poprocká, 28. mája 2020 o 04:44

Najnovšia nemecká štúdia, podľa ktorej vedci našli v materskom mlieku jednej z nakazených žien stopy koronavírusu, vzbudila vo verejnosti otázku, či je dojčenie bezpečné. Odborníci posielajú matkám jasný odkaz: Dojčite, materské mlieko stále aktívne chráni dojčené dieťa. Bábätká ohrozuje nedojčenie, oberá ich o životne dôležité ochranné a liečivé látky.

Materské mlieko dodáva deťom protilátky a svojimi ďalšími zložkami posilňuje ich imunitu.

Foto: shutterstock.com

Prítomnosť koronavírusu v materskom mlieku na začiatku ochorenia nie je podľa odborníkov prekvapením. „To, že je možné koronavírus dokázať v materskom mlieku, je predvídateľné a logické. V čase, keď sa začína ochorenie (a človek ešte väčšinou netuší, že bude chorý), sa vírus nachádza v krvi a tým pádom aj v materskom mlieku. Kým si žena začne uvedomovať, že je chorá, vírus sa už v materskom mlieku nenachádza a v materskom mlieku sú od začiatku protilátky proti nemu,“ vysvetľuje MUDr. Lucia Kantorová, predsedníčka občianskeho združenia Mamila, ktoré sa dlhodobo venuje dojčeniu a pomoci ženám. Preto ženám jednoznačne odporúča dojčiť, je to spôsob, ako chrániť bábätko.

„Prestať dojčiť znamená obrať ho o špecifické protilátky a tiež množstvo ďalších imunitných látok a faktorov, ktoré sú preň v takejto situácii život zachraňujúce,“ upozorňuje Lucia Kantorová.

Pripomína tiež výsledky spomínanej nemeckej štúdie, podľa ktorej sa množstvo vírusu vo vzorkách matky pozitívnej na koronavírus znižovalo. A naopak, narástlo množstvo protilátok, ktoré pomáhali bábätku lepšie a ľahšie zvládať infekciu.

Ako sme už na portále ahojmama.sk písali, nemeckí vedci skúmali materské mlieko dvoch matiek po pôrode s potvrdeným ochorením COVID-19, ktoré spolu ležali na izbe. Prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 dokázali v materskom mlieku tej, ktorá sa nakazila ako druhá, pričom nakazené bolo aj dieťa. Nie je však zrejmé, či sa nakazilo dojčením alebo inak. Po 14 dňoch sa v materskom mlieku už nijaký koronavírus nenachádzal, matka aj dieťa sa uzdravili.

Ak je nakazená koronavírusom matka, nákaza bábätka je vysoko pravdepodobná. „Trávia čas spoločne na rovnakých miestach. A preto, ak sú vystavené vírusom (koronavírusom) či baktériám, tak sú im vystavené spoločne a v rovnakom čase. Bábätko sa teda stretne s vírusom spoločne s matkou a nie až pri dojčení chorou matkou,“ vysvetľuje Mamila k tejto problematike na svojej stránke.

Koronavírus sa podobne ako iné nákazy tohto typu prenáša najmä vzduchom, kvapôčkou infekciou. „V materskom mlieku sa začnú pri stretnutí matky s vírusmi, vrátane koronavírusu, nachádzať špecifické protilátky, ktoré bábätko, ktoré sa už spolu s matkou stretlo s vírusom, špecifickým spôsobom chránia. Zároveň sa v materskom mlieku nachádzajú látky, ktoré majú za úlohu zabrániť, aby sa infekcia cez materské mlieko na bábätko preniesla aj napriek tomu, že sa tam RNA vírusu nachádza. Dojčenie tak pre bábätko poskytuje najvyššiu mieru ochrany. Oveľa vyššiu ako snaha poskytnúť ochranu separovaním bábätka od matky či nedojčením,“ uzatvára Mamila.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >