Koniec povinných testov na školách. Do lavíc sa vracajú ďalší žiaci

Gabriela Bachárová, 3. mája 2021 o 04:45

Od pondelka 3. mája sa zušilo povinné testovanie žiakov aj povinnosť preukázať sa nie starším ako sedemdňovým negatívnym testom u aspoň jedného zákonného zástupcu. Dôvodom je lepšiaca sa epidemiologická situácia.

Do škôl sa odo dneška vracajú žiaci v ďalších štyroch okresoch.

Foto: Robo Hakl, Pravda

Jedinou výnimkou sú takzvané čierne okresy, v nich zostáva testovanie povinné tak ako doteraz, podľa epidémiológov však už žiadny čierny okres na Slovensku nemáme. Bordových okresov je momentálne 10, červených 60 a ružových 9. Patria medzi ne po novom Dunajská Streda, Komárno, Skalica a Stropkov, kde sa do škôl vracajú všetci žiaci základných a stredných škôl. Druhý týždeň výuky na všetkých školách začínajú okresy Sobrance, Nitra, Zlaté Moravce, Nové Zámky a Topoľčany. Od pondelka 26. apríla funguje Covid školský automat, ktorý umožňuje v jednotlivých regiónoch otvárať (ale i zatvárať) školy podľa aktuálneho stavu epidémie.

Práve lepšiaca sa situácia je dôvodom, prečo končí testovanie žiakov. „Testovanie na školách nám ukázalo nižšiu pozitivitu žiakov, než udával Úrad verejného zdravotníctva. Aj z toho dôvodu Pandemická komisia odporučila opustiť pravidelné testovanie na školách a prejsť k intervenčnému testovaniu,“ zdôraznil minister školstva Branislav Gröhling. Intervenčné testovanie sa bude robiť až pri potvrdení ochorenia Covid-19 na škole.

Rodič (alebo žiak nad 18 rokov) musí škole namiesto testu predložiť vyhlásenie o bezinfekčnosti. V ňom podpisuje, že dieťa nejaví príznaky infekčnej choroby ani mu nebola nariadená karanténa, vyhlásenie si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Do školy môžu bez testu a len s vyhlásením o bezinfekčnosti vstúpiť aj zamestnanci pracujúci v červených a ružových okresov. V bordových sa však stále musia preukázať PCR alebo antigénovým testom či informáciou o tom, že majú dva týždne po druhom očkovaní mRNA vakcínou alebo 28 dní po prvej dávke vektorovej vakcíny. Prípadne je ešte možná preukázať sa potvrdením, že v posledných 180 dňoch prekonali Covid-19 (bližšie informácie nájdete nižšie v článku).

Ako to bude v okresoch

Od pondelka sú v bordových okresoch otvorené materské školy, prvý stupeň základných škôl, 8. a 9. ročník základných škôl, špeciálne školy, stredné zdravotnícke školy, končiace ročníky stredných škôl, poradne a základné umelecké školy pre individuálnu prácu so žiakom.

V červených okresoch budú otvorené materské školy, prvý stupeň základných škôl a ešte sa otvorí celý druhý stupeň základných škôl a prvé štyri ročníky na osemročných gymnáziách. Žiakov privítajú špeciálne školy, stredné zdravotnícke školy, končiace ročníky stredných škôl, poradne a základné umelecké školy pre individuálnu prácu so žiakom.

V ružových okresoch školy obnovia vyučovanie všetky ročníky základných škôl i stredné školy. Otvoria sa zušky a jazykové školy pre skupinovú výučbu.

Do školy dobrovoľne

Zákonný zástupca sa môže rozhodnúť, či sa jeho dieťa bude zúčastňovať na prezenčnom vyučovaní. V takomto prípade je povinný dieťa ospravedlniť, možnosť ospravedlniť dieťa sa v čase pandémie posunula z troch na päť dní. Pri prerušení školskej dochádzky na viac ako 3 dni (vrátane sviatkov a víkendov) zákonný zástupca žiaka alebo plnoletý žiak predkladá čestné vyhlásenie.

Prehľadne, ako to bude vyzerať v školách v jednotlivých okresoch



Foto: Ministerstvo školstva SR


Foto: Ministerstvo školstva SR


Foto: Ministerstvo školstva SR







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >