Kliešte ešte nespia. Ako ich správne odstrániť a prečo nepoužívať olej ani mydlo?

ahojmama.sk, dnes 05:25

Aj keď sa to môže zdať čudné, aj tieto októbrové dni ešte prinášajú nástrahy v podobe kliešťov. Slnečné počasie láka do prírody, buďte však obozretní a po návrate domov pozorne poprezerajte seba i deti. Kliešte ešte nespia, naopak.

Sezóna kliešťov sa ešte neskončila, po návrate z prírody dôkladne poprezerajte deti i seba.

Foto: Shutterstock.com

Vzhľadom na nebezpečné choroby, ktoré kliešte prenášajú, je dobré odstrániť ich z tela čím skôr. Infikované kliešte totiž môžu prenášať kliešťovú encefalitídu a lymskú boreliózu, zriedkavejšie tiež ochorenia ako rikettsióza, tularémia, Q-horúčka, ehrlichióza či babezióza. Všetky môžu zapríčiniť vážne zdravotné následky.
Ako správne odstrániť kliešťa
Pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži. Kliešťa vyťahujte plynulým kolmým ťahom smerom od kože, postupujte pomaly a bez točenia. Ak ho potrebujete z kože uvoľniť, opatrne ním zakývajte zo strany na stranu a opäť skúste plynulo ťahať smerom od kože. Kliešťa nevykrúcajte prudko do strán, mohli by ste ho pretrhnúť – je dôležité ho nepoškodiť a nerozmliaždiť.

Prečo nepoužívať olej či mydlo
Aj na kliešťa nakvapkáte olej či mydlo, začne sa dusiť a vyvráti natrávenú krv späť do rany.

Ako ošetriť postihnuté miesto
Po vybratí miesto prisatia hneď vydezinfikujte liehom, jódovou tinktúrou alebo akýmkoľvek iným alkoholom, ak nič nemáte poruke. Dezinfikujte aj pinzetu a povrchy, na ktoré dopadla tekutina z poškodeného tela nacicaného kliešťa a poriadne si umyte ruky.

A čo s kliešťom?
Kliešťa po odstránení nemliaždite prstami. Hoďte ho do WC misy a ihneď spláchnite, vyhoďte ho do koša v uzavretej nádobe/v uzavretom vrecúšku, prípadne kliešťa dôsledne znehybnite lepiacou páskou a takto ho vyhoďte do koša.
(Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

Kliešte a choroby

Najčastejšie choroby, ktoré prenášajú kliešte, sú kliešťová encefalitída a lymská borelióza.

Kliešťová encefalitída je vírusové ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu – miechu či mozog. Dlhodobé následky môžu byť napríklad bolesti hlavy, únava, pocity znecitlivenia, mravčenia, porucha pamäti/koncentrácie, zhoršenie motorických funkcií, dlhotrvajúce kognitívne ťažkosti, dokonca ochrnutie. Niektoré prípady končia i úmrtím.

Lymská borelióza je zasa bakteriálne ochorenie, ktoré môže spôsobiť závažné a dlhodobé komplikácie – od bolesti hlavy až po meningitídu, ochrnutia, kardiovaskulárne, chronické bolesti svalov a kĺbov, autoimunitné ochorenia či psychické problémy.



ANKETA:

Mali ste túto jeseň vy alebo niekto z rodiny prisatého kliešťa?

100,0%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >