Monokel okolo oka? Nie, boréliová škvrna. Choroba sa môže ohlásiť na nečakanom mieste, pozrite si foto

Gabriela Bachárová, 11. augusta 2023 o 06:15

Keď sa dcérka vrátila z letného tábora, mala okolo oka červený fľak. Všetci si mysleli, že to dôsledkom pádu, avšak keď škvrna neustupovala, prišla na rad návšteva pediatričky. Diagnóza? Prekvapujúco borelióza.

Kliešťov je stále viac, a tak pribúda aj chorôb, ktoré prenášajú.

Foto: Shutterstock.com

Detská lekárka Martina Milkovičová na svojom obľúbenom blogu Pediatria s úsmevom upozornila rodičov, že boréliová škvrna sa rada vyskytne aj tam, kde ju nečakáte. Zatiaľ čo väčšina rodičov prezerá svojmu potomkovi po prisatí kliešťa najmä dolné a horné končatiny, fľak sa môže objaviť na nepredpokladanom mieste.

Pediatrička sa rozhodla ukázať zopár fotografií, ktoré by mohli zaujímať každého rodiča a ktoré si môžete pozrieť nižšie v článku. „Keď sa pozriete na prvé dve, možno vám napadne: Nebuchlo sa to dievča? Presne tak, buchlo, na tábore. Nikto to asi nevidel, ona to popísala ako možno, niekde, trochu a na konci tábora so začínajúcim monoklom odkráčala domov,“ popisuje začiatok boréliového príbehu skúsená detská lekárka.

Mamke škvrna nedala spávať a pre istotu dcérku objednala na vyšetrenie u očného lekára. Tam na fľak dostala nejakú mastičku a zdalo sa, že všetko bude v poriadku. „Tušíte, že nebolo. Včera ráno mamička dievča vtlačila do dverí ambulancie so slovami: No to som rada, že ste späť. Pozrite? Čo je to? Nehovorte, že borelióza!“ píše Martina Milkovičová. „Na tretej fotografii, ktorú som už urobila ja v ambulancii, je jasné, že mamičke som mohla dať len jednu odpoveď: Tiež vás veľmi rada vidím a bohužiaľ máte pravdu, je to borelióza,“ dodáva.

Kliknutím na odkaz si môžete škvrny pozrieť bližšie.



Zákerná škvrna

„Erytém (škvrna, fľak) pri borelióze je zákerný v tom, že hlavne u detí sa môže maskovať za niekoho iného. Objaví sa i tam, kde ho nik nečaká. I tu si našiel miestečko a s predchádzajúcou ranou do oka nemal nič spoločného,“ konštatovala detská lekárka.

Škvrna sa vôbec nemusí objaviť na mieste, kde do kože prenikol kliešť, ale niekde úplne inde, prípadne môže migrovať rôzne po tele. Niekedy sa ani neobjaví, čo je zlá správa, pretože choroba sa tak nemusí podchytiť včas a príde sa na ňu možno až vtedy, keď sa objavia vážnejšie komplikácie, často neurologického pôvodu. Vtedy je už liečba oveľa zložitejšia a následky bývajú vážnejšie.

Ďalším problémom, ktorý sťažuje určenie správnej diagnózy včas, je to, že táto klasická boréliová škvrna nevyzerá vždy rovnako. Môže mať červené okraje a svetlejší stred, prípadne sa v centre škvrny tohto vzhľadu nachádza ešte jeden červený fľak. Alebo je červený celý útvar. Platí však, že erythema migrans, ako sa škvrna odborne volá, nemá tvar dokonalého kruhu, no vždy meria v priemere viac ako päť centimetrov. Môže svrbieť a bolieť, ale nemusí.

Opuch za uchom

Najmä u detí sa však škvrna často vôbec neobjaví, avšak môže sa prejaviť červenofialový, ohraničený opuch, najčastejšie na uchu. Ide o takzvaný boréliový lymfocytóm, ktorý si však s boreliózou spojí málokto. Okrem ucha sa útvar s lesklým a hladkým povrchom môže vyskytnúť aj na špičke nosa, pohlavných orgánoch či v oblasti prsných bradaviek, to však častejšie u dospelých, pre deti je typickejšia práve oblasť ucha. Veľkosť lymfocytómu je približne tri až päť centimetrov a všimnúť si ho môžete niekoľko týždňov po prisatí kliešťa. Bez liečby lymfocytóm pretrváva týždne až mesiace.

Boréliový lymfocytóm vyzerá takto:




Rada pediatričky: škvrny si fotografujte
Ak sa u dieťaťa objaví na koži zvláštna škvrna, radšej si ju vyfotografujte, a to i niekoľkokrát, s nejakým časovým odstupom. „V tom lepšom prípade ju o pár dní z telefónu vymažete. V tom horšom, keď sa z fliačika stane mapa, môžete lekárovi s diagnózou veľmi pomôcť," radí pediatrička Martina Milkovičová.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa