Kedy začať s vreckovým pre deti a v akej výške? 4 základné pravidlá, ktoré je dobré dodržať

TASR, pt, 22. augusta 2021 o 04:07

Zvyknete deťom dávať vreckové? Ak nie, začnite, má to viacero pozitív. Naučí ich to základom finančnej gramotnosti, dodá pocit samostatnosti i zodpovednosti. Aby sa však výchovný charakter vreckového neminul účinkom, treba dodržiavať určité pravidlá.

Dajte, učte, vysvetľujte. Hospodáriť s peniazmi treba dieťa naučiť.

Foto: shutterstock.com

Účel

Medzi deťmi i rodičmi by malo byť jasné, na čo sa môžu peniaze minúť. Teda napríklad žiadne sladené nápoje, alkohol, cigarety... „Dieťa by malo vedieť, za akým účelom peniaze dostáva,“ upozorňuje Sylvia Ďatelinková z Inštitútu alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie. Je tiež rozdiel, či je vreckové určené naozaj len ako doplnok dieťaťu, za ktorého všetko platia rodičia, alebo ak dieťa napríklad študuje v inom meste, kde je odkázané samé na seba.

Výška

Mala by zohľadňovať vek dieťaťa, spomínaný účel peňazí i možnosti rodinného rozpočtu. Nebojte sa ubrať, ak si to vyžadujú okolnosti – či už výpadok príjmu v rodine, zvýšené výdavky na iné veci alebo ak dieťa poruší stanovené pravidlá na míňanie vreckového. „Dieťa by malo vopred vedieť, v ktorých prípadoch môže dôjsť k zníženiu vreckového, na aký čas a v akej výške,“ pripomína Sylvia Ďatelinková.

Hospodárenie

Pokladničku, ktorou si zahrkotá, miluje snáď každé dieťa. Vreckové môže dieťa naučiť aj sporeniu, resp. hospodáreniu s peniazmi. Je dobré naučiť ho, že si môže časť peňazí aj odkladať, najmä ak túži po niečom finančne náročnejšom. Aby ste ho lepšie motivovali, sľúbte mu, že po nasporení určitej sumy mu zvyšnou časťou prispejete. „Pravidelným odkladaním finančných prostriedkov s cieľom nákupu vysnívanej veci bude dieťa nielen motivované k sporeniu, ale sa aj naučí efektívnemu hospodáreniu,“ vraví Sylvia Ďatelinková. Okrem toho tiež pochopí, že ak je niečo nad rámec jeho možností, nemôže to mať hneď.

Pravidelnosť

Tu treba tiež prihliadať na vek dieťaťa. Deťom vo veku od 6 rokov do 10 rokov je podľa Sylvie Ďatelinkovej vhodné poskytovať vreckové v pravidelnom týždennom intervale v hodnote 3 až 5 eur. Pre starších, deti do 15 rokov, vreckové 10 až 15 eur týždenne. Pri deťoch v stredoškolskom veku je to rôzne, aj podľa toho, kam chodia do školy. Vreckové je zvyčajne poskytované mesačne, a to od 30 do 50 eur, podľa možností rodiny. V tomto veku si už deti zvyknú zakladať aj účty v bankách. Chodievajú im tam napríklad príležitostné zárobky z brigád, využívajú ich na dobíjanie kreditov na mobily a podobne. Nepostrádateľné sú pri študijnom pobyte v zahraničí.

V začiatkoch je nevyhnutné dieťa naučiť zásady bezpečnosti pri používaní platobnej karty. Teda, že PIN kód sa nemá nikomu oznamovať, nikam zapisovať ani ukladať, že platobná karta sa neposkytuje do dispozície tretím osobám a že pri výbere hotovosti z bankomatu je potrebné zadávať PIN kód tak, aby nebola odpozorovateľná zadaná číselná kombinácia, vyratúva Sylvia Ďatelinková.


ANKETA:

Dávate deťom vreckové?

62,8%



24,4%



12,8%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >