Kedy začať s jedlom u bábätka? Takto spoznáte, že už je čas

Patricia Poprocká, 28. septembra 2021 o 04:41

Začať v štyroch, piatich či šiestich mesiacoch? Čo príručka, to iná rada. Ideálny čas, kedy začať ponúkať bábätku prvé jedlá, je u každého iný. No hoci je každé dieťa iné, záujem o inú stravu než je mlieko, dávajú najavo rovnako. Ako to spoznáte?

Čo za dobrotu to bude?

Foto: shutterstock

Je rozdiel, či je dieťa dojčené alebo nie. Všeobecné odporúčania odborníkov, vrátane Svetovej zdravotníckej organizácie, sú výlučne dojčiť do šiestich mesiacov. Netreba to však brať ako nemenný dátum, ak dieťa javí záujem o naše jedlá už skôr, nie je dôvod mu nevyhovieť. A rovnako sa nič nedeje, ak sa bábätko chce výlučne dojčiť aj troška dlhšie než spomínaného pol roka.

U nedojčených detí (alebo u čiastočne dojčených) sa odporúča začať s podávaním normálnej stravy už v štvrtom mesiaci, aby malo bábätko zdroj čerstvých zdravých potravín a mohlo čím skôr prejsť z umelého mlieka na normálnu stravu. Pri materskom mlieku je to zasa naopak – aj popri normálnej strave je dobré pokračovať v dojčení, nielen pre nenahraditeľné zloženie materského mlieka, ale aj pre všetky ďalšie funkcie, ktoré dojčenie má – súčasť výchovy, vzťahovej väzby, nástroj na upokojenie, uspávanie, reguláciu telesnej teploty a podobne.

Pri otázke, kedy začať s jedlom (nesprávne sa to často nazýva príkrmy), treba teda sledovať najmä samotné dieťa. „Dôležitejšie ako konkrétny dátum v kalendári je pripravenosť na jedlo,“ upozorňuje Lenka Žofajová, autorka knihy Sprievodca rodiča dnešného. V nej zároveň vymenúva šesť vývojových etáp, z ktorých šiesta jasne signalizuje záujem dieťaťa o našu stravu. Tu sú. V akej sa nachádza to vaše?

1. Dokáže si dať do úst ručičku
2. Dokáže v rúčke udržať predmety
3. Začína pri jedení sledovať dospelých
4. Pri sledovaní dospelých, ako jedia, mu začínajú tiecť slinky
5. Otvára ústa, keď otvárajú dospelí
6. Načahuje sa za jedlom, snaží sa ho získať z taniera, ruky, dokonca aj z úst dospelého
(Zdroj: Sprievodca rodiča dnešného, Lenka Žofajová)


A čo by malo byť prvé jedlo? Mrkva to byť určite nemusí. Viac sa dočítate v tomto našom článku Prvé jedlo bábätiek. Naozaj to musí byť mrkva?.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >