Kedy dieťa do škôlky či školy radšej nedať. Radí pediatrička Katarína Vrbová

Gabriela Bachárová, 21. mája 2020 o 04:53

Škôlky a školy sa otvoria už o jedenásť dní a v mnohých rodinách sa momentálne rieši, či do vzdelávacích zariadení dieťa poslať. Nemôže odtiaľ priniesť domov koronavírus a ohroziť seba či ďalších členov rodiny?

Pediatrička Katarína Vrbová radí, kedy dieťa do školy poslať a kedy radšej nie.

Foto: archív Kataríny Vrbovskej

Návod, podľa čoho sa rozhodovať, ponúkla skalická pediatrička Katarína Vrbová. Rodičia jej volajú a pýtajú sa, či dieťa do školy dať, alebo ho radšej aj naďalej nechať doma. Pripravila preto rýchly manuál, podľa ktorého sa možno orientovať. Ako však vraví, konečné rozhodnutie je aj tak na rodičoch, toto je len základná pomôcka: „Samozrejme, nemusíte sa ho držať.“

„V prvom rade, ak žijete v spoločnej domácnosti so seniormi nad 65 rokov, alebo sa s nimi stretávate, či vám vo voľnom čase deti opatrujú, tak si ich chránte a deti do kolektívu nedávajte,“ radí rodičom.

Ďalej je nutné zvážiť zdravotný stav ľudí žijúcich v jednej domácnosti. „Ak žijete v spoločnej domácnosti s niekým, kto sa dlhodobo lieči na nejaké chronické ochorenie, onkologické ochorenie, poruchu imunity, pľúcne ochorenie, cukrovku a podobne, nástup dieťaťa do kolektívu tiež zvážte,“ odporúča Katarína Vrbová. K ďalším rizikovým diagnózam patria ochorenia srdca a ciev, ťažká obezita, chronické ochorenia obličiek či pečene. Dôležitý je samozrejme aj zdravotný stav dieťaťa: „Ak má zdravotný problém, s ktorým je dlhodobo sledované a lieči sa, nechajte ho radšej doma.“

Pediatrička si myslí, že ak dieťa bez problémov zvláda online výučbu alebo je citlivejšie a mohlo by horšie znášať zmenené podmienky v škole (povinnosť nosiť rúško mimo svojej skupiny, zostrené hygienické opatrenia), nie je nutné, aby išlo do školy: „Ale samozrejme, ak máte pocit, že už doma výučbu nezvládate, nemáte možnosť pripojenia online alebo vás donúti situácia (zamestnávateľ), že sa inak nedá, tak dieťa do kolektívu pošlite.“ Prízvukuje však, že by malo byť úplne zdravé.

Škôlky a školy sa otvárajú prvého júna, v kolektíve bude obmedzený počet detí (v škôlkach 15 detí, v školách 20 detí). Ráno im pred vstupom do zariadenia zmerajú teplotu, budú si tiež musieť vydezinfikovať ruky. Rodičia budú musieť pred nástupom detí podpísať čestné prehlásenie, že dieťa nemá príznaky vírusového infekčného ochorenia ani mu nebola nariadená karanténa.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >