Keď chýba rodič, pomôže rybička. Dôchodkyne šijú špeciálne hračky pre bábätká

ahojmama, 5. júna 2024 o 06:26

Vo voľnom čase, celkom zadarmo, ale s pocitom na nezaplatenie. Dôchodkyne z Veľkého Medera vo svojom klube už dlhší čas pomáhajú bábätkám po celom Slovensku.

Šikovné dôchodkyne vyrobili už stovky hračiek.

Foto: OZ Veselé chobotničky

Háčkujú a šijú hračky pre novorodencov v inkubátoroch a postieľkach, ktoré následne prostredníctvom občianskeho združenia Veselé chobotničky putujú do nemocníc. Najnovšie ich dostali novorodenecké oddelenia v Komárne, Nitre, Nových Zámkoch a Dunajskej Strede, kedy za jeden jediný deň odovzdali rekordných 350 kusov hračiek.

Ide o háčkované chobotničky a šité rybičky, ktoré patria do postieľok predovšetkým predčasne narodeným deťom. Ručne robené neobvyklé hračky sú vyrobené zo stopercentnej bavlny, vyplnené antialergickým dutým vláknom, čím je garantovaná ich hygienická bezpečnosť.

Dôchodkyne ich háčkujú a šijú v klube dôchodcov vo Veľkom Mederi, k aktivite sa však pridávajú aj ďalší dobrovoľníci po celom Slovensku. Aj vďaka ich práci združenie už rozdalo takmer 2 200 hračiek. „Prioritne patria chobotničky a rybičky do rúčok skôr narodeným bábätkám a bábätkám so zdravotnými ťažkosťami,“ vraví Alžbeta Čečková zo združenia.

Predčasne narodené deti by mali trábviť čo najviac času na hrudi matky v kontakte koža na kožu. V našich nemocniciach sú však často a dlhú dobu samé v inkubátoroch či postieľkach, napojené na prístroje, s ktorými ich spájajú rôzne hadičky. U novorodencov je rozvinutý silný úchopový reflex a tak hrozí náhodné vytiahnutie hadičiek. Práve tu môžu pomôcť hračky.

Chápadlá chobotničiek detičkám pravdepodobne pripomínajú pupočnú šnúru, na ktorú boli zvyknuté v maternici, čo ich upokojuje. „Pravdepodobne preto deti s takýmito hračkami v postieľkach dýchajú pravidelnejšie, zlepšuje sa im tep srdca a krvný tlak,“ vysvetľuje Alžbeta Čečková.

Rybičky zasa stimulujú detský zrak a motoriku. „Naše ručne šité hračky sú vzorom toho, keď na pomoc stačí drobnosť. Postupne navštevujeme nemocnice, okrem rozdávania hračiek tiež prezliekame nemocničné oddelenia do krásnych rozprávkových vecí, tak aby detičky a mamičky mali pocit, že sú v rozprávkovej izbičke a cítili sa dobre,“ dodáva. 

Ich združenie obdarúva nemocnice háčkovanými a šitými hračkami pravidelne niekoľkokrát počas roka. Na začiatku sa zameriavalo na výrobu a distribúciu háčkovaných chobotničiek pre bábätká v inkubátoroch, potom sa pridali deti, ktoré prekonali operačné zákroky. Dnes sa už háčkuje, šije a pletie tak, aby čím viac novorodencov mohlo mať svojho kamaráta – veselú chobotničku či rybičku.

Rybičky a chobotničky už poputovali do nemocníc.

Foto: OZ Veselé chobotničky





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >