Prelomová štúdia WHO: Klokankovanie je viac než inkubátor

Patricia Poprocká, 27. júna 2021 o 05:10

Inkubátor sa u nás považuje za nevyhnutný nástroj na záchranu života predčasne narodených detí a matky, ktoré sa dožadujú nepretržitého kontaktu koža na kožu s takýmto bábätkom, za pomätené extrémistky. Najnovšia vedecká štúdia Svetovej zdravotníckej organizácie však teraz potvrdila, že kontakt koža na kožu je naozaj viac než prístroje.

Pre predčasne narodené dieťa je kontakt koža na kožu nesmierne dôležitý.

Foto: shutterstock.com

Predčasne narodené deti, ktoré sú v neustálom kontakte koža na kožu s matkou, majú významne väčšie šance na prežitie a ľahšie dosiahnu stabilizáciu životných funkcií ako tie, ktoré sú v inkubátoroch a v občasnom kontakte. Ukázala to štúdia, ktorú realizoval popredný neurovedec dr. Nils Bergman v spolupráci s WHO. Na jej výsledky, publikované v máji 2021, upozornilo teraz združenie profesionálnych laktačných poradkýň MAMILA, ktoré s ním spolupracuje, na svojom webe.

„Predbežné výsledky ukázali, že v skupine bábätiek, ktoré boli v kontakte koža na kožu s matkou až potom, čo sa potvrdilo, že sú stabilizované, sa vyskytovala významne vyššia úmrtnosť než v skupine, v ktorej boli bábätká v neustálom kontakte koža na kožu už od pôrodu,“ uvádza združenie s tým, že práve fakt, že sú bábätká v inkubátoroch, je príčinou toho, že nie sú stabilizované. Ak by boli v kontakte koža na kožu s matkou (klokankovanie), ich šanca na stabilizáciu telesných funkcií by bola podstatne vyššia.

A to významne vyššia. „Tak významne, že štúdia musela byť ukončená predčasne. Bábätká, ktoré zažívali rutinnú starostlivosť (kontakt koža na kožu matky s bábätkom iba približne 1,5 hodiny denne) v inkubátoroch zomierali štatisticky významne častejšie oproti skupine, v ktorej bábätká boli okamžite po pôrode v kontakte koža na kožu s matkou (približne 17 hodín za deň),“ konštatuje MAMILA.

Svetová zdravotnícka organizácia na základe týchto výsledkov plánuje, že prehodnotí štandardné odporúčania pre prax tak, aby okamžitý kontakt koža na kožu bol súčasťou starostlivosti o predčasne narodené bábätká.

Nils Bergman o zámere uskutočniť túto štúdiu Svetovej zdravotníckej organizácie hovoril už pred piatimi rokmi počas konferencie na Slovensku. Chcel ukázať, že práve používanie inkubátorov spôsobujú predčasne narodeným bábätkám problémy a je zodpovedné za ich úmrtia. Že inkubátory nepomáhajú v starostlivosti o bábätká, ale naopak, sú prekážkou pre to, aby bábätká boli stabilizované. Teraz sa mu to podarilo. Zmení to niečo v našich nemocniciach?

Celý článok MAMILY o najnovšej štúdii si môžete prečítať TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >