Karate je pre znevýhodnené deti východiskom, dáva im šancu na lepší život

SITA, pt, 28. decembra 2018 o 11:09

Tréningy sú zadarmo, jedinou podmienkou je pravidelná dochádzka na ne. Takýto prístup zvolili v prešovskom Karate klube Junior voči deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia, aby im pomohli vymaniť sa z neho.

Karate deťom pomáha rozvíjať sa športovo i ľudsky.

Foto: Karate klub Junior Prešov

Ako vysvetlil jeden z trénerov klubu Ľubomír Čiernik, okrem výchovy športovcov im ide aj o to, aby dali deťom šancu, akú majú ostatné deti, ktoré vyrastajú v stabilnom prostredí.

„Naším cieľom je vychovať nielen športovcov, ale aj ľudí vyrovnaných so sebou, so svojimi šancami pre každodenné fungovanie na aspoň priemernej úrovni. Deti si zaslúžia rovnaké šance, ako sme mali my,“ povedal.

Projekt nazvaný Juniorko funguje v klube už od roku 2015. Za ten čas sa podarilo deťom pomôcť z ľudskej aj športovej stránky.

Za ten čas prešovskí karatisti vychovali majstra Slovenska Goju Ryu v karate a vicemajsterku Slovenska Goju Ryu v karate detí. „Deti sú medailistami z vrcholových slovenských a zahraničných súťaží v karate, dvaja dokonca tento rok priviezli medaily z ME Shito ryu z Talianska. Zaujímavá je však aj ich osobnostná premena. My tréneri vidíme, že deti sa stávajú zdravo sebavedomými a cieľavedomými,“ povedal tréner Čiernik.

Súčasťou projektu Juniorko sú aj deti z detského domova v Prešove. „Vybrali sme deti, u ktorých bolo vidno od začiatku, že majú zápal pre pohyb a šport ako taký,“ vysvetlil Ľubomír Čiernik.

Ako dodal, boli by radi, keby sa k nim pridali aj ďalšie združenia a krúžky, aby šancu dostali aj ďalšie deti. Nemuselo by ísť len o šport, ale aj o umeleckú sféru,
technickú či inú.

Klub Karate Kids Prešov získal za projekt Juniorko aj cenu od mesta Prešov, Prešovského samosprávneho kraja a tiež od Slovenského olympijského výboru.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >