Hľadajú sa dospelí kamaráti pre deti z detských domovov

gb, 20. decembra 2018 o 12:43

Takmer päťtisíc detí na Slovensku vyrastá v detských domovoch. Ústavná starostlivosť im však nedokáže dať to, čo potrebujú najviac – blízky vzťah s dospelým, ktorý by sa im pravidelne, dlhodobo a nezištne venoval.

Deti z detských domomov potrebujú svojho dospelého.

Foto: Shutterstock.com

Nemajú dospelé vzory, ktoré by im ukázali, ako sa vyrovnať s problémami vonkajšieho sveta, a po odchode z detského domova tak často žijú na okraji spoločnosti.

Momentálne je v projekte Buddy zapojených 85 dvojíc prevažne z Bratislavského kraja a západného Slovenska. Záujem detských domovov, detí a dobrovoľníkov však stále rastie.

„Skutočné a dlhodobé vzťahy s dospelými majú výrazne pozitívny vplyv na vývoj traumatizovaných detí. V detských domovoch sa síce stretávajú s dospelými – vychovávateľmi, psychológmi, sociálnymi pracovníkmi, učiteľmi, tých však priamo alebo nepriamo platí štát za to, že im venujú pozornosť. Vďaka vzťahu s Buddym majú po opustení detského domova väčšiu šancu na dôstojný život, zaradenie sa do spoločnosti, prácu a bývanie,“ dodal zakladateľ programu Buddy Ladislav Kossár.

Projekt Buddy podporuje rezidenčný developer Cresco Group. „Z každého predaného bytu v bratislavskej štvrti Slnečnice venujeme programu 50 eur. Tešíme sa, že vďaka našej podpore bude mať päť mladých ľudí svojho Buddyho, a tým silnú podporu na svojej ceste pri osamostatňovaní sa v živote,“ uviedol Ján Krnáč, výkonný riaditeľ firmy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >