Kamienková mánia. Objavili ste i vy na túre či v meste čarovný namaľovaný kameň?

Gabriela Bachárová, 4. augusta 2020 o 05:00

Na júlovom putovaní po Slovensku sme ich našli viacero. V sedle pod Ďumbierom či pred Bystrianskou jaskyňou. Pomaľovaných kamienkov, z ktorých mala deväťročná dcérka neskutočnú radosť. „Pozri, tu je ďalší,“ hlásila nadšene. A bez odvrávania šliapala ďalej do kopca, pretože predsa možno nájde ďalšie.

Od pravej Rubikovej kocky na nerozoznanie.

Foto: fb Veselé kamene

Spríjemniť chvíle voľna, ale i pracovnú dobu môže nový fenomén, ktorý sa toto leto šíri rýchlosťou blesku. Na mnohých, hlavne turisticky vychytených miestach, ale aj v mestách, vlastne kdekoľvek, možno nájsť kamene, na ktorých je namaľovaná tvár známeho umelca, kvietok, zviera, ba dokonca kreslené vtipy. Aká radosť, keď na takú nádheru úplne nečakane natrafíte! Kamienok či kameň – pretože ľudia maľujú aj na obrovské, niekoľkokilogramové kamene - si necháte pre radosť alebo vezmete so sebou a položíte na iné miesto. Napríklad na druhý koniec republiky. Alebo aj na dovolenke v zahraničí, kde je „kamienkovanie“ rozšírené ešte oveľa viac ako u nás.

Na Slovensku túto hravú aktivitu rozširuje hlavne facebookový profil Veselé kamene, kam sa môže prihlásiť každý, kto chce kamene maľovať aj ten, kto ich hľadá. Pochválite sa tu svojou tvorbou aj úlovkami.

„Málokto v dnešnej dobe robí a dáva niečo nezištne. Keď sme sa pred dvomi rokmi v škôlke Damborkovo dozvedeli o hre, ktorú pod rôznymi názvami hrajú ľudia po celom svete, bolo to jasné. Budeme maľovať a rozdávať kamienky len tak. Pre radosť,“ hovorí Lenka Šarkőzyová, učiteľka z bratislavského predškolského zariadenia.

Spolu so škôlkarmi namaľovali kopec kameňov, ktoré potom spoločne vyslali do sveta. Každý namaľovaný kamienok potešil toho, kto ho maľoval aj toho, kto ho našiel. „V priebehu krátkeho času urobil radosť hneď dvakrát. A to nebolo všetko. Každý ďalší nálezca, ktorý kamienok posunul ďalej, s radosťou očakával, kde sa znovu objaví,“ vraví pedagogička.

Lenka Šarkőzyová.

Foto: archív Lenky Šarkőzyovej

Masaryk v Clevelande

V priebehu troch mesiacov od založenia si Veselé kamene našli svojich priaznivcov v pätnástich krajinách sveta. „Vďaka kamienku, ktorý k soche Tomáša Garriguea Masaryka ukryl v americkom Clevelande jeden z členov facebookovej skupiny, sa náš trúfalý plán, prepojiť Veselé kamene s podobnými skupinami v celom svete, stal reálny už v priebehu 1,5 mesiaca,“ popisuje Lenka Šarkőyzová.

S Veselými kameňmi v škôlke neprestali. Ich maľovanie deťom rozvíja nielen grafomotorické zručnosti, ale aj zmysel pre cit a jemnosť, súlad farieb, vytrvalosť, predstavivosť a mnoho iného: „Aj prosociálne cítenie, radosť z vlastnej tvorby a nezištnosť. Deti touto hrou učíme, že je prirodzené dávať a nič za to nečakať. Odmenou pre nich je to, že vedia, že kohosi svojím kamienkom potešia.“

Ako učiteľka pripomína, dôležitým momentom Veselých kameňov je, že deti ich maľujú s rodičmi: „Každá chvíľka dieťaťa strávená s rodičom je nenahraditeľná v budúcom vnímaní vzťahov dieťaťa. Veselé kamene sa stali zábavou aj pre dospelých. Mnohí trávia svoje voľné chvíle prechádzkami, na ktorých kamene hľadajú a neskôr ich namaľované ukladajú na neobvyklé miesta.“

Američanka, ktorá pri soche T. G. Masaryka v Clevelande našla "slovenský" kamienok a umiestnila ho o kus ďalej, k doske s textom českej hymny.

Foto: archív Lenky Šarkőzyovej

Nakreslite si aj vy!

Presne takú istú zábavu si môžete dopriať aj u vás doma. Ako na to? „Stačí, ak si nájdete kameň, ktorého tvar sa vám páči. Umyjete ho od nečistôt a namaľujete naň ľubovoľný obrázok či napíšete pozitívny odkaz. Na to, aby ste na facebookovej stránke Veselé kamene videli, kde ho našli, je potrebné uviesť na zadnej strane text: FB Veselé kamene. Ak vám vyjde viac miesta, pokojne napíšte, čo s ním majú urobiť: Odfotiť, fotku uverejniť, nechať si ho pre radosť, či poslať ho ďalej putovať,“ radí pedagogička.

„Ideálne farby na maľovanie sú akrylové fixky alebo akékoľvek akrylové farby či laky na nechty. Na fixáciu farieb - aby ich poveternostné podmienky príliš rýchlo nezničili - je vhodné použiť lak na kameň. A keď už máte kamienok hotový, nájdite mu vhodné bezpečné miesto tak, aby nikoho neohrozoval. Jeho fotku zverejnite na stránke Veselé kamene a čakajte, kedy koho poteší a kam ho prenesie,“ uzatvára Lenka Šarkőzyová.

A čo vy? Našli ste už namaľovaný kamienok alebo ich dokonca vytvárate? Napíšte nám do komentára pod článkom alebo hlasujte nižšie v ankete.

Pozrite si, aké krásne kamene bolo či stále je možné nájsť prakticky kdekoľvek


























(zdroj fotografií: Lenka Šarkőzyová a facebookový profil Veselé kamene)


ANKETA:

Čo vy a kamienkovanie?

17,3%



4,1%



4,4%



27,3%



46,9%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >