Kam s použitým kuchynským olejom, viete s ním správne nakladať?

Patricia Poprocká, 10. decembra 2020 o 04:04

Kam s použitým kuchynským olejom? Babrať sa s mastnotou nie je nič príjemné, no riešením nie je ani jednoducho ho vyliať do výlevky. My síce máme rýchlo pokoj, olej však ničí životné prostredie, najmä vodu.

Neskonzumované oleje patria do osobitného zberu, v žiadnom prípade by nemali končiť vo výlevke.

Foto: shutterstock.com

Už deci oleja dokáže zničiť tisíce litrov vody a zanášať kanalizačný systém. Použitý kuchynský olej preto treba separovať a odovzdávať ho na na to určených miestach.

Žiaľ, neberú ho všade, aj keď to reklamy sľubujú. V niektorých obciach majú kontajnery, zberné dvory, z ďalších subjektov zber avizujú napríklad čerpacie stanice Slovnaft, nie však všetky. Dostupné sú tiež zberné nádoby pred obchodmi Kaufland, ktorý hlási, že ku koncu novembra ich už umiestnil pred každou zo svojich 70 prevádzok.

Separovať použitý olej nie je zložité, tu je niekoľko hlavných zásad:

Vhodná nádoba

Zvoľte primerane veľkú plastovú nádobu, do ktorej ho budete prelievať. Najlepšia je nejaká so širším hrdlom (od cukríkov či lízatiek). Môže byť aj tá, v ktorej ste ho kúpili, aj keď pri prelievaní z panvice zrejme budete musieť použiť lievik.

Odborníci odporúčajú veľkosť zvoliť podľa toho, ako často doma na oleji niečo vyprážate (mäso, chlieb, placky...) Nie je dobré odovzdávať malé množstvo oleja vo veľkej fľaši, pretože obal potom zaberá veľa priestoru pri zbere a preprave. Problémom je aj veľké množstvo prítomného vzduchu, ktorý prispieva k rýchlejšej biodegradácii oleja.

Čistý olej

Aj keď inštrukcie znejú, aby ste odovzdávali len čistý olej, nemusíte ho otrocky zbavovať každej špinky. Pod čistým sa myslí olej zbavený väčších kúskov kože, mäsa či kostí. Omrvinky zo strúhanky nie sú vôbec prekážkou. Ale pozor, zberná nádoba by mala byť čistá.

Môžete mixovať

Ak niečo robíte na rastlinnom oleji i pri inom preferujete živočíšne tuky, nemusíte zbytky separovať vo dvoch nádobách. Oboje môžete zmiešať, dokonca sa dá priliať aj výpek z mäsa či zvyšky olivového oleja z nakladaných sušených paradajok, rýb alebo syrov.

Pozor na teplotu

Plast je plast, väčšina nádob neznáša vysoké teploty. Olej zlievajte teda až po vychladnutí. Má to ešte jednu výhodu – predídete riziku, že si horúcu masť kvapnete na ruku. Fľašu vždy dôkladne zatvorte.

Čo do zbernej nádoby nepatrí

V žiadnom prípade tam nedávajte zvyšky nápojov, omáčok, príloh ako kečup či horčica, ani saponáty.

Použitý olej sa spracúva ďalej

Z jedného kilogramu použitého kuchynského oleja sa dá vyrobiť približne 0,95 kilogramu bionafty, označovanej ako MERO. Z kuchynského odpadu, ktorý zostane po filtrácii oleja u spracovateľa, sa zase v bioplynových staniciach vyrobí bioplyn, z ktorého vzniká elektrická energia a teplo. Takéto využitie je určite lepšie než keby mal skončiť v zmesovom odpade alebo v našich vodách.


ANKETA:

Separujete použitý kuchynský olej?

75,8%



9,7%



14,5%










Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >