Najlepšie na uskladnenie potravín je sklo. Rozkladá sa ale 4000 rokov, ako ho správne separovať?

Patricia Poprocká, 31. októbra 2019 o 05:54

Je ťažšie než plast, podstatne krehkejšie a v prírode takmer nerozložiteľné. Napriek tomu je však sklo ekologický materiál, najbezpečnejší na uchovávanie jedál a nápojov, pretože do nich nevypúšťa žiadne látky. Stačí s ním správne zaobchádzať a v prírode nezanechá žiadnu stopu.

Sklo je večné. Aj keď sa rozbije a správne recykluje.

Foto: shutterstock.com

Výhodou skla je, že ho možno opakovane použiť. Či už v domácnosti (ako váza, pohár na zaváranie, uskladnenie byliniek, sušených hríbov a podobne) alebo vo výrobe. Sklo, ktoré sa znova nepoužije, možno opakovane a prakticky donekonečna recyklovať bez straty kvality. Škoda, že ho v takej veľkej miere nahrádzajú plasty.

Tí starší si zrejme pamätajú štrngot v taškách, keď sa v sklenených fľašiach nakupovali minerálky či mlieko. Dnes sú raritou – vytlačili ich tertrapaky a petfľaše. Mlieko v skle je spravidla drahšie, prípadne sa dá kúpiť len v trištvrtelitrovej fľaši, čo zasa odrádza spotrebiteľov, pretože ak niekto chce napríklad dva litre mlieka, namiesto dvoch tetrapakových krabíc musí vláčiť tri sklenené fľaše.

Napriek tomu by sme sa však mali ku sklu vrátiť. Podľa portálu naturpack.sk sa jedna vratná sklenená fľaša môže naplniť v priemere 30-krát, takže ich zálohovanie sa skutočne oplatí. Žiaľ, dnes sa to týka najmä len fliaš od piva, aj tu však už mnohí uprednostňujú nákup tohto nápoja v plechovkách či dokonca petfľašiach.

Aj keď sa fľaše znova nenaplnia, ľudia ich môžu s čistým svedomím vyhodiť do kontajnerov na sklo, ktoré sú dnes už takmer v každej obci. Fľaše, poháre či misy dokonca pred vyhodením netreba ani prepláchnuť, súčasné moderné linky si so slabým znečistením dokážu poradiť. Prekážkou nie sú ani nalepené etikety, ktoré zhoria pri tavení v peci.

Ale pozor, na druhej strane ak sa sklo nechá voľne pohodené v prírode alebo skončí na skládkach, je pre prírodu večnou záťažou. Sklo je totiž v prírode takmer nerozložiteľné, rozklad podľa spomínaného portálu trvá najmenej 4000 rokov.

Ako správne separovať sklo, čo do kontajnera nemôže?
  • Silne znečistené sklenené nádoby, napríklad od farby, chemikálií alebo hoci aj mastné od oleja

  • Porcelánové šálky, taniere, umývadlá ani keramika. Majú totiž inú teplotu tavenia ako sklo a ak sa dostanú do recyklovaného produktu, môžu ho poškodiť.

  • Sklenené žiarovky, žiarivky, LEDky ani iné svietidlá.

  • Zrkadlá tiež nie sú recyklovateľným sklom, pre svoju zadnú časť, rovnako ani varné dosky, ktoré majú iné zloženie než bežné sklo. Tak isto sklo z áut, sklo s prímesami iných materiálov, napríklad drôtené sklo či televízne obrazovky.





  • Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Voľný čas - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >