Kam vyhodiť účtenky, papier na pečenie či papierovú vreckovku? Manuál správneho triedenia papiera

Patricia Poprocká, 18. mája 2023 o 05:17

Možno separovať obaly od vajíčok či rolky z toaletného papiera? Kam s papierom na pečenie či účtenkami a čo s krabicou od pizze? Nie je papier ako papier a podmienky jeho správneho triedenia sa menia. Tu je stručný manuál a odpovede na najčastejšie otázky.

Papier na pečenie je vďačným pomocníkom v kuchyni, separovať ho však nemožno.

Foto: shutterstock

Kartónové obaly od vajíčok a rolky z toaletného papiera

Kedysi sa netriedili, pretože sú vyrobené z recyklovaného papiera, ktorý sa už ďalej recyklovať nedal. Dnes sú už technológie modernejšie a tak ich môžete bez obáv vyhodiť do modrého kontajnera na papier. Samozrejme, ak doma máte krb alebo piecku, sú skvelým materiálom pri zakladaní ohňa, môžete ich využiť tam.

Účtenky z obchodov

Treba rozlišovať, z akého materiálu sú. Obyčajný papier patrí do triedeného odpadu, termopapier do komunálneho. Ako to spoznať? Pomocou jednoduchého testu: Ak dáte termopapier na tvrdú podložku, viete na ňom nechtom urobiť viditeľnú čiaru, buď z jednej strany alebo z oboch. Podobne rozlíšiť môžete aj papierové cestovné lístky, ak si ich nekupujete cez internet.

Papier na pečenie

Nie je v skutočnosti iba papier, nepriľnavé vlastnosti má vďaka plastu, čiže sa nedá recyklovať a teda nepatrí do separovaného zberu, ale od obyčajného čierneho kontajnera.

Papierové vreckovky, servítky a kuchynské utierky

V tomto prípade papierom sú, sú však natoľko znečistené, že ich nemožno recyklovať. Odborníci preto radia vyhadzovať ich do zmesového odpadu, prípadne do domáceho kompostu. Alebo spáliť v piecke, ak ňou doma kúrite. Pozor, neplatí to pre vlhčené utierky, tie určite do čiernej nádoby na zmesový odpad.

Obal od pizze

Je to papier, ktorý by za normálnych okolností skončil v separovanom zbere, ako všetky ostatné krabice. Pre silné znečistenie (mastnota) sa však odporúča dať ho do zmesového odpadu. Ak však krabica zostane čistá, môžete ju dať do modrého kontajnera.

Papierové poháriky

Tvária sa ako papierové, nie sú však recyklovateľné. Zvnútra majú totiž plastovú vrstvu, ktorá ich robí vodotesnými a ktorá recykláciu znemožňuje. Ak už pohárik máte, vyhoďte ho do zmesového odpadu, nabudúce si však skúste zobrať nejaký vlastný hrnček, je to ekologickejšie i pohodlnejšie.

Papierové krabičky z liekov či kozmetiky

Žiaden problém, bez váhania môžete vhodiť do modrej nádoby, vrátane príbalových letákov. Predtým ich, samozrejme nejakým spôsobom potrhajte alebo zlisujte, aby nezaberali zbytočne veľa miesta.

Baliaci papier

Aj tu treba rozlišovať, o aký papier ide. Ak je obyčajný, matný, patrí do separovaného papierového zberu. Ten „luxusnejší“, lesklý, však už nie, a to pre voskovú vrstvu, ktorá ho robí nerecyklovateľným.

Knihy, časopisy

Z technického hľadiska ich recyklácii nič nebráni, teda smelo s nimi do modrého kontajnera. Je tu však i lepšia možnosť – dať ich do antikvariátu, knižných búdok alebo niekomu darovať. Škoda ničiť niečo, čo môže iným ešte poslúžiť a urobiť radosť.

Obálky

Patria do separovaného zberu, dokonca aj tie s plastovým okienkom. V tomto prípade je však lepšie, ak túto časť oddelíte a dáte k plastom.

Obaly od džúsov či mlieka

Niekto si ich stále mýli s papierovými, aj vďaka hnedej farbe, ktorou sa výrobcovia snažia pôsobiť ekologicky. Obaly však patria buď do plastového (žltá nádoba) alebo kovového odpadu (červená nádoba), závisí to od konkrétneho mesta či obce. (V niektorých majú dokonca samostatné nádoby na tetrapaky.) Aj v tomto prípade ich zlisujte (pokojne nohou) a uistite sa, že sú prázdne.


ANKETA:

Triedite doma papierový odpad?

96,6%



1,3%



2,1%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >