Jednu ste vyhnali, teraz vám budeme v banke verejne dojčiť všetky. Mamičky sa v pondelok zvolávajú na protest

gb, pt, 12. apríla 2019 o 14:41

Dojčím všade. Aj v banke. Pod týmto heslom sa na Facebooku zvolávajú české mamičky na protest, ktorý prebehne v pondelok v pobočkách Raiffeisenbank. Hlavná akcia prebehne o jedenástej hodine dopoludnia v paláci Astra na Václavskom námestí v Prahe. Práve tam sa na konci marca odohral incident, pri ktorom ochrankár vykázal von dojčiacu mamičku Luciu, hoci tá svoje ročné dievčatko kŕmila diskrétne a nikoho nepoburovala. Ochrankár však dojčenie označil za exhibovanie. Šokovaná žena v rýchlosti banku opustila a dieťa nadojčila vonku na námestí.

Dojčiť vonku je normálne.

Foto: Shutterstock.com

„Poďme spolu ukázať, že dojčiť kdekoľvek, aj v Raiffeisenbank, je normálne. Dojčenie nie je exhibícia, ale starostlivosť o naše deti. Poďme sa spojiť a dodať si vzájomne silu, podporiť sa v potrebe dojčiť, kedykoľvek a kdekoľvek si to naše dieťa vyžaduje. Podporme sa navzájom v tom, aby sme sa nehanbili dojčiť a nebáli sa negatívnych reakcií okolia. Pondelková akcia v pobočkách Raiffeisenbank chce byť radostnou demonštráciou za právo na dojčenie a jeho ústretové prijatie verejnosťou,“ píšu organizátorky. Ženy zároveň majú posielať banke fotografie, kde všade dojčia, aby „bolo zrejmé, že dojčenie na rôznych miestach je normálne. Matka, ktorá dojčí na verejnosti, nedáva na obdiv svoje prsia, ale kŕmi svoje mláďa, utišuje jeho hlad, upokojuje ho a predchádza plaču.“

Lucia svoju dcérku v banke dojčila čakajúc na uloženie peňazí. Sčasti bola schovaná za kočiarom, dcérka jej pri dojčení sedela na kolenách, hlavou v podstate zakrývala prsník. Navyše Lucia mala na sebe dojčiace tielko a sveter, prsník takmer nebolo vidieť, no napriek tomu po pár minútach za ňou prišiel ochrankár, ktorý jej vyčítal exhibicionizmus.

„Nahlas, na celú pobočku ma upozornil, aby som sa okamžite zahalila, prestala exhibovať, lebo je to verejný priestor a ja sa odhaľujem, čo je zakázané a majú to uvedené aj v nejakom ich poriadku,“ vracia sa k incidentu. „Po mojom namietnutí, že predsa len dojčím dcéru, navyše som čiastočne schovaná za kočiarom a zahalená svetrom, aby mi nič nevykukovalo, mi povedal, že skrátka aj tak exhibujem, už tam také prípady mali a ich pani riaditeľka rozhodne také správanie sa nepodporuje. Potom sa mi vyhrážal, že ak neodídem nadojčiť dcéru mimo priestoru banky, nechá ma vyviesť."

„Priznám sa, bola som tak zaskočená, že som nevedela, čo povedať. Doteraz si nadávam, že som mala aspoň nejako reagovať, odmietnuť, pobiť sa za seba... Ale nič z toho, všetci pozerali, dcéra začala plakať, tak som sa v mrákotách rýchlo zbalila, nadojčila ju na Jungmannovom námestí, oproti hudobninám – myslím, že tam bola nejaká lavička alebo niečo na sedenie...“

Potom jej nezostávalo iné, len sa znova postaviť na koniec radu. A keď pri odchode povedala ochrankárovi, že jej to mohol povedať aj iným, menej ponižujúcim spôsobom, ešte si stál za svojím. „Jeho odpoveď znela: Podľa môjho názoru bola moja reakcia úplne adekvátna a postupoval som správne. Ešte starší páni pred vami mi poďakovali, že som vás upozornil, pretože im to bolo veľmi nepríjemné, že ste vedľa nich kojila!," vraví Lucia.

Banka poslala klientke ospravedlňujúci list. Tvrdí v ňom, že ochrankár ženu nenútil pobočku opustiť, len ju vyzval, aby sa zahalila. „Mrzí nás vzniknutá situácia. Na našich pobočkách sa vždy snažíme vychádzať klientom a klientkám v ústrety vo všetkých smeroch. Ak nás mamička požiada o zaistenie súkromia, nie je pre nás problém ponúknuť jej adekvátne miesto podľa možností pobočky a s ohľadom na ostatných klientov.“

Češky už majú s hromadným dojčením na verejnosti skúsenosť

Organizátorky protestného dojčenia sa inšpirovali podobnou akciou, ktorá sa odohrala pred piatimi rokmi v Brne a po ktorej bolo založené zoskupenie Dojčiaca guerilla. „Môj syn Lev mal asi pol roku, bola som s ním v kaviarni, dojčila som ho a oslovila ma čašníčka, aby som sa zahalila. Cítila som sa strašne. A potrebovala som si ten pocit nejako spracovať, aby som sa u každého dojčenia necítila zle, aby som so synom mohla aj naďalej chodiť von a nebála sa, že tam bude chcieť nadojčiť," popísala zakladateľka Dojčiacej guerilly a performerka Kateřina Olivová.

„Najskôr som napísala list majiteľom kaviarne, ktorá je inak výborná, ale lepšie som sa necítila. Potrebovala som zažiť satistfakčnú situáciu, terapiu, ktorá mi pomôže to prežiť znovu a lepšie. Až ako ďalší krok bola verejná motivácia, čo ale nemá nič spoločného s pomstou – dodať sebavedomie ostatným ženám a ukázať navonok, že dojčiť v kaviarni bez zahalenia je prípustné, možné a normálne. Zvolala som akciu dojčiacich matiek, o ktorých som si myslela, že by ich to mohlo zaujímať. Vrátili sme sa na miesto činu hromadne dojčiť. A bolo to nádherné,“ uviedla.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >