Je rozdiel, či má dieťa na sebe bielu, tmavú vetrovku alebo nejakú s reflexným prvkom. Na akú vzdialenosť je kedy viditeľné?

TASR, pt, 12. decembra 2023 o 06:17

Reflexné prvky na oblečení detí nepodceňujte. Najmä v tomto období, keď sa skoro stmieva, je dôležité, aby boli deti na ulici viditeľné. Odborníci prepočítali, že chodec vybavený reflexným oblečením alebo doplnkom je viditeľný na vzdialenosť 210 metrov.

Bez reflexných prvkov by sa deti nemali vonku v tme pohybovať.

Foto: shutterstock.com

Ak má človek na sebe reflexný prvok, v porovnaní s bielym oblečením je vzdialenosť, na ktorú je viditeľný, viac ako dvojnásobná. V porovnaní s tmavým oblečením dokonca sedemnásobná. Uviedol to zástupca riaditeľa divízie výskumu Výskumného ústavu dopravného v Žiline Štefan Machciník.

Reflexné prvky a bezpečnosť
  • čím viac, tým lepšie

  • reflexné pásky je lepšie dávať na telo než na tašky, pretože na ruke je jej reflexná plocha je podstatne väčšia a človek je lepšie viditeľný

  • dôležité miesta sú okrem ramien a lakťov aj v blízkosti kolien a na úrovni pásu

  • pre deti sú vhodné aj tenké reflexné vesty, ktoré si možno dať na bundu

  • bezpečnosť vedia zvýšiť aj reflexné visiace odrazky, ktoré si dieťa zavesí na tašku či batoh – ak sa hompáľajú ešte viac pútajú pozornosť
  • „Reflexné oblečenie alebo prvky dokážu odrážať svetlo vychádzajúce zo zdroja priamo. U bežného oblečenia dochádza k rozptýleniu odrazeného svetla do rôznych smerov, čím sa prakticky z pohľadu pozorovateľa stráca,“ vysvetlil. Práve vďaka tejto vlastnosti reflexného oblečenia a prvkov vodiči skôr zistia, že sa pred nimi nachádza chodec alebo cyklista. Upozornil, že je však potrebné, aby použitie svetelných zdrojov svojou intenzitou neoslňovali a nepôsobili rušivo na ostatných.

    Chodci a cyklisti sú najzraniteľnejšou skupinou v cestnej premávke a práve schopnosť byť viditeľný je jednou z podmienok ich ochrany a bezpečnosti. Nie však jedinou. Aj keď človek nikdy nevie, nemenej podstatnou je aj sústredenosť. Ako Štefan Machciník poznamenal, chodci sa pri pohybe na chodníku cítia relatívne bezpečne, a preto používajú mobilný telefón alebo počúvajú hudbu. „Keď však potrebujú prejsť na druhú stranu ulice, mali by primárne zvoliť priechod pre chodcov a počas prechodu cez cestu prerušiť všetky takéto aktivity a plne sa venovať situácii v premávke,“ dodal.






    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Takto to robím ja - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >