Dbajte, v čom ide vaše dieťa do školy. Porovnajte nasledujúce dve fotografie, a áno, aj na tej druhej je dieťa

Patricia Poprocká, 31. októbra 2022 o 04:56

Na farbe oblečenia záleží a bezpečnostných prvkov nie je nikdy dosť. Jasne to ukazujú aj nasledujúce fotografie z jednej ulice, na ktorých stojí dieťa na prechode pre chodcov. Kým na prvej, v žltom plášti je jasne rozpoznateľné, na tej druhej sa musí človek poriadne zamerať, aby niečo zbadal. Čo potom šofér v päťdesiatkilometrovej rýchlosti...


Po nedeľnom posune času bude vonku svetla ešte menej a o to väčší dôraz treba klásť na to, aby sme boli vonku dostatočne viditeľní. Aj keď nie vždy nás to dokáže pred agresívnymi či opitými šoférmi ochrániť, za normálnych okolností je riziko podstatne menšie.

Veľmi jasne to ukazuje práve spomínaná fotografia – rovnaké miesto, rovnaká vzdialenosť, akurát oblečenie dieťaťa je iné. Kým v žltom plášti si ho všimnete okamžite, v čiernom s kapucňou až pri veľmi pozornom sledovaní obrázka. A to nesedíme za volantom auta, kde má človek podstatne menej času.

Ak už má vaše dieťa v tomto období tmavé vrchné oblečenie dbajte aspoň na to, aby malo dostatok reflexných prvkov. V tomto prípade platí zásada čím viac, tým lepšie. Polícia radí, aby si reflexné pásky ľudia dávali na telo, nie na tašky. „Keď je páska na ruke, jej reflexná plocha je podstatne väčšia a chodec je teda lepšie viditeľný,“ pripomína polícia. Okrem ramien a lakťov sa odporúča ich umiestniť aj blízko ku kolenám a do úrovne pásu.

Pre deti sú vhodné aj tenké reflexné vesty, ktoré si možno dať na bundu a tiež reflexné visiace odrazky, ktoré si dieťa zavesí na tašku či batoh. Počas chôdze sa hompáľajú, čím ešte skôr pútajú pozornosť.

Na uliciach treba dodržiavať aj ďalšie zásady bezpečnosti – nevstupovať náhle na vozovku, vždy sa pozrieť na obidve strany, nepreliezať zábradlia a neprechádzať cez cestu mimo priechodov. Ak kráčate na chodníku, vždy je istejšie držať sa na strane, ktorá je vzdialenejšia od cesty. Viac o bezpečnosti sa dočítate v tomto článku ahojmama.sk.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >