Môže dieťa prespať celú noc a malo by zaspávať potme? 10 tipov, ako zlepšiť detský spánok

Patricia Poprocká, 23. mája 2023 o 05:07

Schopnosť dieťaťa prespať celú sa mylne považuje za znak vyspelosti dieťaťa. V skutočnosti nejde o nič iné ako o pohodlie rodiča, ktorý sa chce konečne nerušene vyspať. Je totiž úplne prirodzené, že sa deti v noci budia, dokonca ešte aj keď chodia do školy. K pokojnejšiemu spánku im ale vieme pomôcť, tu je niekoľko užitočných tipov.

Večerný rituál je niečo, na čo sa dieťa teší a čo mu pomáha nastaviť sa na takzvaný nočný režim.

Foto: shutterstock.com

Deti sa v noci budia z rôznych dôvodov. Aj keď si pri bábätkách myslíme, že je to hlad či smäd, najčastejšie je to, rovnako ako i vo vyššom veku, skôr potreba kontaktu s rodičom a kontrola, či je nablízku. Ak dieťa precitne samé, nasleduje plač, a niekedy aj dlhé hodiny opätovného uspávania.

Samozrejme, príčinou nočného budenia býva niekedy aj spomínaný hlad či smäd, tiež bolesť (napríklad pri raste zúbkov), iné zdravotné ťažkosti – horúčka, hnačka, zvracanie, no a niekedy odstrániteľný nekomfort ako chlad, priveľké teplo, plná plienka (pri menších deťoch).

Aj keď nie všetky neduhy vieme odstrániť, spánok a ukladanie sa naň vieme dieťaťu spríjemniť pomocou nasledujúcich tipov. Pomáhajú najmä pri psychickej nepohode dieťaťa, ktorá býva najčastejšou príčinou nočného budenia.

Urobte si večerné rituály

Pomáhajú dieťaťu preladiť z denného na nočný režim. Môžete začať napríklad spoločnou večerou, po ktorej nasleduje sprcha, umývanie zubov, prečítanie rozprávky, pokojne to môže byť ale aj nejaký rozhovor, napríklad nech každý povie päť vecí, ktoré ho v ten deň potešili, a podobne. Je na vás, čo si vytvoríte, čo vám v domácnosti pomôže spomaliť, navodiť večernú pohodu, v ktorej sa môže dieťa začať chystať na spánok. Nech už je to čokoľvek, malo by to byť pre dieťa príjemné, nenáhlivé a bezstresové.

Stop elektronike

Aj keď tu máme roky zaužívané večerníčky a iné rozprávky „na dobrú noc“, najlepšie sú tie čítané, prípadne počúvané. Sledovanie elektroniky pred spaním kvalitu spánku znižuje, rovnako sťažuje i samotné zaspávanie. S časom pred obrazovkou sa to nemá preháňať, naopak, žiaduce je jeho minimalizovanie, a hodinku-dve pred spaním by už dieťa nemalo sledovať žiaden monitor.

Polhodinka pre seba

Nech chvíľa pred spaním patrí len vám. Užívajte si pokoj, keď máte všetky povinnosti i radosti dňa za sebou, vráťte sa k nim v spomienkach, prípadne si len dieťa pomojkajte. Mlčte, smejte sa, rozprávajte, čokoľvek, čo vám vytvorí pohodu. Upokojené a emočne nasýtené dieťa ľahšie zaspí aj bude lepšie spať.

Buďte pri dieťati, kým zaspí

Samozrejme, ak si to žiada. Spravidla platí, že čím menšie dieťa, tým väčšiu pomoc so zaspatím potrebuje, sú však aj staršie deti, ktoré sú vďačné za blízkosť rodiča. Odložte na chvíľu večerné povinnosti a venujte sa dieťaťu. Objímte ho, hladkajte, škrabkajte po chrbte... Tie chvíle, keď sa k vám vaše dieťa pred spaním pritúli, o pár rokov pominú a vám budú ešte chýbať.

Umožnite dieťaťu spať s vami v posteli

Dieťa sa bude cítiť bezpečnejšie, viac sa uvoľní a ak sa aj v noci zobudí, rýchlejšie zas zaspí uistené blízkosťou rodičov. Nebojte, ani to nepotrvá večne. Každé dieťa raz bude chcieť mať vlastné súkromie a spať samé.

Dbajte na príjemné prostredie

Izba by mala byť vyvetraná, uprataná, bez zbytočných povykladaných vecí, ktoré pôsobia rušivo. Aj keď niekto môže argumentovať, že veď v spánku má predsa človek zatvorené oči, prostredie, v ktorom sme, vplýva na to, ako sa cítime. Chýbať by nemal ani kvalitný matrac.

Nepreháňajte to s teplotou

V spálni by nemalo byť prekúrené, naopak, na noc to pokojne môže byť najchladnejšia miestnosť v byte. Je dobré spať pri otvorenom okne, sú štúdie potvrdzujúce, že spánok je kvalitnejší a človek následne odolnejší a zdravší.

Dôležitý pohyb

Nie v posteli, samozrejme, keď sa ide spať, tak sa ide spať. Dieťa by však malo mať počas dňa dostatok pohybu, najlepšie na čerstvom vzduchu. Ak ste to z nejakých dôvodov zanedbali, skúste to napraviť aspoň dvadsaťminútovou prechádzkou pred večernými rituálmi. Pozor, nebehajte ani necvičte, veľká fyzická námaha krátko pred spaním organizmus nabudí a k lepšiemu spánku nepomáha.

Eliminujte stres

Ak má dieťa obavy z nejakej udalosti na druhý deň, pomôžte mu sa upokojiť. Ako sme už písali na ahojmama.sk, zľahčovanie typu: „To nič nie je, netráp sa, bude to v poriadku,“ dieťaťu príliš nepomáha. Vhodnejšie je povedať: „Ak k tomu príde, zvládneme to spolu. Nemusíš počúvať svoj strach. Je v poriadku, ako sa cítiš,“ a podobne. Viac v tomto článku.

Tma či svetlo?

Sú deti, ktoré sa boja tmy, na druhej strane však tma kvalitu spánku zvyšuje. Nie je dobré popierať detský strach z tmy, ani ich nútiť k „odvahe“. Ak si žiadajú svetlo, nechajte zažaté, dbajte však, aby to bolo naozaj len mierne, upokojujúce svetlo, ktorého intenzitu postupne znižujte. Ľahšie to máte, ak zaspávate s dieťaťom, vtedy je namieste vyskúšať aj úplnú tmu, vaša prítomnosť a blízkosť dieťaťu pomôže prekonať strach.


ANKETA:

Zaspávate/zaspávali ste s dieťaťom?

82,0%



11,0%



7,0%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >