Jarné prázdniny: zaujímavé tipy na výlety v Žilinskom, Trenčianskom a Banskobystrickom kraji

Gabriela Bachárová, Patricia Poprocká, 24. februára 2023 o 05:23

Jarné prázdniny začínajú od pondelka deťom zo stredného Slovenska. Aj tu je množstvo zaujímavých miest, kam sa možno vydať a stráviť krásne prázdninové dni. Ponúkame vám 10 tipov na výlety za zábavou i tichom prírody. Veríme, že si vyberiete.

Letecké múzeum v Slávnici.

Foto: FB Letecké múzeum Slávnica, Aerobklub Dubnica

Stred Slovenska


Boli ste tam už? Výnimočné miesto, kde by sa mal raz vydať hádam každý. Geografickým stredom Slovenska je 1 256 metrov vysoký vrch Hrb, severný vrchol masívu Ľubietovského Vepra. Dostanete sa tam z viacerých strán, a všetky okrem na vrchol vedú aj na chatu s jednoduchým názvom Chata pod Hrbom. Na vrchole možno obdivovať vysoké skalné bralo a nádherné výhľady – ako inak zo stredu – na každú stranu. Odpočinúť si potom môžete napríklad v neďalekých kúpeľoch Brusno alebo navštíviť kúsok ďalej Banskú Bystricu s ďalšími možnosťami výletov a prehliadok pamätihodností.

Pustý hrad


Najväčší hrad na Slovensku, čo do rozlohy, konkurujúci aj najväčším hradom v Európe, je i v zime príjemným miestom na výlet. Dostanete sa naň pohodlne z parkoviska vo Zvolene po turistickom chodníku. Otvorený je celoročne, vstup je bezplatný a okrem zachovalých častí ako hlavná vstupná brána Horného hradu či zrúcaniny obytnej veže Dolného hradu môžete obdivovať aj nádherné výhľady na Zvolen a okolie. Pri dobrej viditeľnosti možno zhliadnuť aj hrebeň Nízkych Tatier. Sú tu tiež lavičky, kryté posedenie a ohnisko.

Únik v Čadci


Sú síce prázdniny, ponamáhať si mozog však nezaškodí. Únikové hry sú modernou atrakciou vo viacerých mestách. V Čadci ponúkajú Psycho experiment. Ako vo všetkých, aj tu ide o to, aby sa človek pomocou vlastného dôvtipu a lúštenia indícií dostal von z miestnosti, v ktorej sa ocitol. Čaká ho množstvo úloh a hlavolamov, pri ktorých treba logické i manuálne zručnosti. V tomto prípade ide útek od psychiatra, ktorý väzní a týra pacientov. Tí majú na únik 60-70 minút, hrať môžu naraz dvaja až piati hráči. Termín je dobré dohodnúť si vopred. Ak ste už v Čadci, bola by škoda obmedziť sa len na túto hru. Mesto a okolie ponúkajú množstvo ďalších atrakcií – či už výletov do prírody alebo prehliadku múzea.

Ticho na Poľane


Reč je o samotnom vrchu Poľany, ktorý má svoje hviezdne časy za sebou (aspoň nateraz), ak si však chcete oddýchnuť vo výške, tichu a prírode, je dnes ideálnym miestom. Z lyžiarskeho vleku i zjazdovky sú dnes len torzá, stále sa však môžete túlať lesnými chodníčkami na bežkách či len tak peši. Veľký hotel, či lepšie horská chata, momentálne chátra, bufet na teplé občerstvenie aj s toaletami je však k dispozícii. Nechýbajú ani všadeprítomné medvede – na nádherných fotografiách vnútri a reálne výhľady na Podpoľanie vonku. Naozaj pekný výlet nad hranicami všedných dní.

Za lyžami do rôznych kútov

Na lyžiach je skvele, pridajte sa!

Foto: Shutterstock.com

Stredné Slovensko, najmä v severných častiach, ponúka veľa možností na lyžovanie. Aj napriek teplému počasiu sú tu strediská, kde si stále dobre zalyžujete. Kubínska hoľa, Roháče, Jasná, Martinské hole, Oščadnica – Veľká Rača, Vrátna dolina, tiež Donovaly či Čertovica sú pripravené na jarnú lyžovačku.

Náučný banský chodník v Handlovej

Takmer desať kilometrov chôdze, 460 metrov prevýšenia a trinásť vzdelávacích zastávok. To vás čaká, keď sa s deťmi vyberiete objavovať čaro i ťažkosti baníckeho povolania. Náučný banský chodník v Handlovej vedie mestom i jeho okolitou prírodou, ponúka zastavenia ako robotnícky dom, hladové námestie, kaplnka, štôlňa Tri studničky, povrchový lom Konštantín či banícka kolónia. Zo zastávok je možné odbočiť na kopce malý Grič i Veľký Grič s výhľadmi na mesto Handlová. Zaujímavosť: lesy v okolí Veľkého Griča majú pralesný charakter. Výlet môžete doplniť návštevou Expozície uhoľného baníctva Slovenského banského múzea v Handlovej.



Letecké múzeum Slávnica

Letecké múzeum je súčasťou Aeroklubu Dubnica, ktorý nájdete v Slávnici (Trenčiansky kraj). Vzniklo z podnetu jeho členov, ktorý sa už ďalej nemohli pozerať na chátrajúce lietajúce stroje a tak ich postupne začali skupovať. Ako prvý exponát sa podarilo získať Mig-15, nasledovalo lietadlo Li-2. Návštevníci však v múzeu obdivujú aj lietadlá Mi-21MF, Av-14S, TU-134A, Su-7BM, SU-22M4, AN-2 či Mi-2 Zasvätenci vedia… Vstup do múzea na zelenej lúke je zdarma, otvorené je nepretržite.


Bojnický zámok a zoo

Tá najklasickejšia slovenská klasika, no kedy ste tam boli naposledy? Bojnický zámok má otvorené aj v zime, hoci otváracie hodiny sú skrátené. Navštíviť ho môžete od stredy do nedele v čase od desiatej do tretej hodiny. Súčasťou Zimného okruhu je okrem iného Grófsky byt s reprezentatívnou Zlatou sálou, Huňadyho sála s unikátnym barokovým lustrom, jednotlivé poschodia Stredného hradu so zachovalými neogotickými interiérmi či zámocká kaplnka s originálom známeho Bojnického oltára. Otvorená je aj blízka zoologická záhrada, a to denne od deviatej do štvrtej, od marca už do šiestej.


Dva skanzeny

Hneď dva v zime otvorené skanzeny sa nachádzajú na území prázdninujúceho Žilinského kraja. Múzeum slovenskej dediny Jahodnícke Háje v Martine a Múzeum oravskej dediny v Zuberci. Skanzeny ponúkajú nevšedný pohľad na život našich predkov. Jahodnícke háje sú otvorené denne okrem pondelka a soboty, Zuberec od utorka do nedele. Na území kraja nájdete ešte Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke, to je však v tomto období zatvorené.




Slovenský betlehém v Rajeckej Lesnej

Vianočný čas je už síce za nami, avšak prečo najväčší slovenský betlehém nevidieť aj vo februári? Nájdete ho v obci Rajecká Lesná, okres Žilina. Unikát vytvoril majster Jozef Pekara, ktorý začal na svojom výnimočnom diele pracovať v roku 1980. Trvalo mu 15 rokov, kým ho dokončil. Dnes ho môžu záujemcovia obdivovať v Dome božieho milosrdenstva v Rajeckej Lesnej. Zaujímavosťou je, že expozícia neukazuje len narodenie Ježiša Krista, ale i dejiny Slovenska, táto nevšedná pamiatka je totiž zasedená do dôležitých slovenských architektonických pamiatok a ukazuje aj život slovenského ľudu kedysi. Betlehém má otváracie hodiny každý deň, vrátane víkendu.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >