10 tipov na výlety pre prázdninujúce deti zo západného Slovenska. Navštívte čarovné okolie Smoleníc, Centrum vedy v Bratislave či hvezdáreň v Hlohovci

Gabriela Bachárová, Patricia Poprocká, 23. februára 2023 o 03:10

Jarné prázdniny pre deti zo západného Slovenska sa prehupli do druhej polovice, ak ich trávite doma, prípadne len tak, náhodnými výletmi, je tu pre vás našich 10 tipov, ako stráviť pekné dni vyplnené poznaním, zábavou i radosťou z nových, zaujímavých miest. Nech sa páči, nechajte sa inšpirovať.

Hrad Dobrá voda.

Foto: Maroš Závodný

Zelená voda a Ivanka pri Dunaji

Zelená voda pri západe slnka.

Foto: Patricia Poprocká

Doslova na skok od hlavného mesta, kam sa Bratislavčania dostanú poľahky aj na bicykloch. Na to, že sa nachádzate len pár kilometrov od metropoly, je tu stále vcelku dosť prírody. Jazerá Zelená voda (hoci ani tým sa už celkom nevyhla výstavba) ponúkajú možnosti na rybolov a krásne zákutia. Napriek novopostavenému diaľničnému obchvatu tu stále môžete stretnúť i stádo srniek. Bufet pri jazerách funguje len v letnej sezóne, na občerstvenie je preto teraz dobré zájsť do neďalekej Ivanky pri Dunaji. Aj táto dedinka má čo ponúknuť – kaštieľ, do ktorého svojho času chodieval Ľudovít Štúr či miesto, kde zahynul pri leteckom nešťastí Milan Rastislav Štefánik. Tragédiu pripomína mohyla – zmenšenina tej na Bradle, popri ktorej behá množstvo sysľov.

Modra

Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre.

Foto: PRAVDA, Ivan Majerský

Mestečko so svojskou atmosférou krásne v každom ročnom období. Duch vinárstva tu cítiť na každom kroku, rovnako aj spomienky na Ľudovíta Štúra, ktorý tu v roku 1856 zomrel. Prejsť sa môžete po jeho chodníčkoch, na lavičku, kam chodieval, i na miesto, kde sa postrelil. Milovníci lesa a turistiky zas majú k dispozícii kúsok za Modrou turistické stredisko Harmónia, kde si môžu vybrať z početných turistických trás. Nechýbajú ani reštauračné zariadenia, samozrejme.

Centrum vedy Aurelium v Bratislave

Centrum vedy Aurelium, ktoré nájdete v bratislavskej časti Nové Mesto, je miestom, kde sa prelína zábava s učením v duchu hesla Jána Amosa Komenského „Škola hrou“. Vedecký poznatok alebo akékoľvek učivo sa tu skrýva v zábavnom experimente. Centrum vedy používa neformálne metódy, vyvažuje prvky hry a vzdelávania. Idea centra vedy vychádza z názoru, že najlepšie sa každý učí pomocou vlastných skúseností a zážitkov. Preto sa snaží všetkým návštevníkom dať príležitosť všetko vyskúšať a prísť na mechanizmus, akým daná vec funguje. Všetko je do značnej miery v rukách návštevníka.

Hlavnou myšlienkou centra vedy je popularizovať vedu formou prístupnou širokej verejnosti tak, aby si každý z návštevníkov odniesol nové poznatky, zážitky a nové vedomosti. Zážitkové centrum vedy Aurelium je určené pre mládež od 12 rokov, pretože exponáty vyžadujú základné znalosti fyziky, ktoré návštevníkom pomôžu pri ďalšom rozvoji vedomostí. Deti, ale i dospelí sa tu zoznámia s exponátmi z oblasti matematiky, mechaniky, optiky, chémie a materiálov, elektromagnetizmu, životného prostredia a obnoviteľných zdrojov alebo robotiky a automatizácie.



Topoľčianky

Slávny žrebčín v Topoľčiankach.

Foto: PRAVDA, Ivan Majerský

To sú kone, víno, zubry, kaštieľ i hradná zrúcanina. Vybrať si môžete podľa chuti. Obec v okrese Zlaté Moravce má toho v ponuke viac než dosť – od krásneho kaštieľa, ktorý slúžil ako rezidencia Tomáša Garriguea Masaryka cez Národný žrebčín až po známe vinárstvo. Je tu aj zubria zvernica, umelo vytvorený chránený areál v správe štátnej ochrany prírody Ponitrie, založený za účelom ochrany zubra, ktorému hrozilo vyhynutie. V blízkom Komárne sa dá prejsť cez most a urobiť si výlet aj do susedného Maďarska.

Rímsky tábor Kelemantia v Iži

Málo známa pamiatka na dobu slávnej a silnej Rímskej ríše. Na Slovensku ich nie je veľa. Vojenský rímsky tábor Kelemantia nájdete na brehu Dunaja v obci Iža v okrese Komárno. Dnes je z neho múzeum v prírode. Uvidíte tu časť pôvodných či zrekonštruovaných objektov. Tábor zaberal plochu viac ako tri hektáre a bol obohnaný dvojitými priekopami, hlinenými valmi a dreveným obranným múrom. Tábor bol súčasťou známeho obranného hraničného systému Limes Romanus. V štvrtom storočí bola pevnosť spustošená barbarmi. Ak sa vaše deti zaujímajú o dávnu históriu, môžete tábor navštíviť, je voľne prístupný. Uvidíte tu síce zväčša len základy budov, avšak predstavivosť môže pracovať na plné obrátky. Keď si to všetkých strán poobzeráte vojenský tábor, môžete sa poprechádzať popri Dunaji, kde vedie cyklotrasa.



Senica

Senica, časť Kunov.

Foto: facebook mesta Senica

Mestečko na samom západe Slovenska je síce trocha „od ruky“, stráviť tam však môžete naozaj nádherné chvíle. Rodné mesto Viliama Paulinyho-Tótha či Vladimíra Fajnora, v ktorom pôsobil Laco Novomeský či maliar Ján Mudroch, má za sebou bohatú históriu, siahajúcu do 13. storočia. Pozrieť si tu môžete kostoly či gotickú kaplnku Sv. Anny. Zaujímavou stavbou je neskorobarokový kaštieľ Machatka. No a atraktívne sú aj výlety do neďalekého okolia. Pútnické miesto Šaštín, kúpele Smrdáky či vodná nádrž Kunov v mestkej časti Senice s rovnakým názvom. Nudiť sa nebudete.

Smolenice

Skaly v okolí jaskyne Driny a jedinečná atmosféra.

Foto: Patricia Poprocká

Výlet do tohto mestečka neďaleko Trnavy môžete spojiť s príjemnou prechádzkou v prírode. Okrem potuliek zámockým parkom, kde panuje skutočne relaxačná atmosféra, máte v ponuke aj túry – či už k jaskyni Driny, k pravekému hradisku Molpír, alebo na niektorý z vrchov Karpát, vrátane najvyššieho – Záruby. Prípadne to môžete zobrať opačným smerom – do Doliny Hlboča s vodopádom. Možno v ňom teraz aj potečie voda, ktovie. V samotných Smoleniciach sa môžete najesť a občerstviť v niektorej z reštaurácií.

Rozhľadňa na vrchu Marhát v Považskom Inovci

Túžite sa počas jarných prázdnin aj trochu s deťmi prejsť? Nohy aj hlavu si prevetráte na turistickom chodníčku vedúcom k rozhľadni na vrchu Marhát, čo je 748-metrový kopec v Považskom Inovci. Asi najčastejším východzím bodom turistov je Nitrianska Blatnica, odkiaľ to na vrchol trvá dve hodiny. Trochu sa aj zapotíte, pretože prekonáte 528 výškových metrov a zdoláte sedem kilometrov. V lesoch pod Marhátom sa ukrýva jedna z najstarších slovenských architektonických pamiatok, Rotunda svätého Juraja z 9. storočia. Neďaleko od nej stojí Súsošie Golgoty, ktoré tiež môžete preskúmať.





Hrad Dobrá Voda

Obec Dobrú Vodu v okrese Trnava určite školáci poznajú z hodín dejepisu, pretože tam pôsobil katolícky kňaz Ján Hollý, ktorý tu má svoju pamätní izbu. V blízkosti obce sa nachádza pekný, slušne zachovalý hrad Dobrá Voda. Nájdete ho uprostred lesov Malých Karpát, od miestneho cintorína je to k nemu asi len dvadsaťpäť minút chôdze. Na hrade možno obdivovať baštu, palác s vežami či obvodové múry a užijete si aj výhľady do okolia. V okolí môžete navštíviť aj jedinečnú Katarínku, opravovanú zrúcaninu kostola a kláštora svätej Kataríny.



Hvezdáreň a planetárium v Hlohovci

Ešte v stredu 22. februára majú deti možnosť zažiť v hlohoveckej hvezdárni a planetáriu prázdninový program. Deti si pozrú rozprávku 3-2-1-Štart a potom im ukážu, aké vynálezy môžu lietať v našej atmosfére. Pohrajú sa s héliovým balónikom, s modelmi lietadiel, ohmatajú si lietadlo s vrtuľou, lietadlo bez motora – klzák, bežné lietadlové krídlo či krídlo akrobatického lietadla. Dostane sa im aj vysvetlenia, prečo dokáže lietadlo stúpať hore vo vzduchu. Ak bude jasná obloha, skúsia sa ďalekohľadmi pozrieť aj na Slnko. Domov si odnesú funkčné, vlastnými rukami vyrobené papierové lietadlo. Verejnosť má ďalej možnosť návštevy planetária a observatória.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >