Pozor na sociálnu sieť TikTok! Polícia varuje a dáva týchto 10 rád

Patricia Poprocká, 20. júla 2020 o 04:39

Je „in“, deti, mladí na nej „fičia“ jedna radosť, v počte stiahnutí takmer dve miliardy, je najsťahovanejšou aplikáciou na svete. Jej bezpečnosť je však mizerná a teraz pred ňou varuje už aj slovenská polícia.

Nikdy neposielajte obnažené fotografie, ani v súkromnej správe a zverejňujte len to, za čo sa nebudete hanbiť, odkazuje polícia.

Foto: shutterstock.com

Počet užívateľov čínskej sociálnej siete TikTok neustále rastie, kým pred rokom mala okolo 500 miliónov užívateľov, dnes je to už 800 miliónov z vyše 150 krajín vrátane Slovákov, najčastejšie mladých do 15, resp. 20 rokov.

Je však nebezpečná, pretože deti motivuje k zverejňovaniu svojich obnažených fotografií a plneniu neraz nezmyselných nebezpečných výziev.

Hlavný obsah TikToku tvoria krátke videá, každý sa snaží získať čo najviac lajkov (srdiečok) a sledovateľov, čo neraz vedie k tomu, že deti zabúdajú na bezpečnosť a dodržiavanie hraníc. „Práve v tejto súvislosti je nutné si uvedomiť, že videá sa takto dostávajú k mase neznámych internetových užívateľov, medzi ktorými sú aj potenciálni páchatelia trestnej činnosti,“ upozorňuje slovenská polícia s tým, že neškodné sledovanie cudzími ľuďmi môže vyústiť do vydierania alebo kyberšikany.

Navyše, obľúbené videá, kde vystupujú sporo oblečení teenageri s cieľom pobavenia publika, splnenia výzvy alebo získania uznania za svalstvo, ak športujú, sú vďačným obsahom pre pedofilov, ktorí sú medzi množstvom anonymných užívateľov. „Tí takto jednoducho získavajú bez vedomia majiteľa videí jeho obnažené zábery, sťahujú si ich pre vlastnú potrebu alebo ich šíria medzi svoju komunitu,“ vysvetľujú policajní experti.

Preto zdôrazňujú, že rozdiel v počtoch sledovateľov a fanúšikov nie je rozhodujúci a kľúčový, aj keď sa súčasná doba snaží naznačovať, že je. Prvoradá je bezpečnosť a zdravie. „Za užívateľmi, ktorí sa môžu pýšiť státisícmi či miliónmi fanúšikov, stoja komunikačné tímy a manažéri, ktorí dozerajú práve na nebezpečné aspekty komunikácie na sociálnej siete,“ pripomína polícia.

Samostatnou kapitolou sú reťazové výzvy, ktoré si dávajú jednotliví užívatelia. Niektoré z nich sú nebezpečné, priam životohrozujúce. Venovali sme sa im podrobnejšie v minulosti, v tomto článku.

Čo robiť?

Striktný zákaz deťom chodiť na TikTok polícia neodporúča, pretože by ich mohol ešte viac motivovať k tomu, aby si založili tajný účet proti vôli rodiča. „Racionálnejšie je viesť s tínedžermi debatu, v ktorej im budú vysvetlené možné riziká. V prípade mladistvých do 15 rokov odporúčame, aby bol medzi priateľmi/fanúšikmi ich účtov na sociálnych sieťach jeden z rodičov s cieľom kontroly zverejňovaného obsahu,“ hovoria bezpečnostní experti. Spolupráca na videách môže podľa nich dokonca zlepšiť vzájomný vzťah rodiča a dieťaťa.

10 rád polície
1. Chráňte si súkromie. Obmedzte obsah svojho účtu len pre priateľov, respektíve užívateľov, ktorým prístup k obsahu manuálne schválite.

2. Ak odmietate uzamknúť účet pre svojich priateľov, majte na pamäti, že medzi masou neznámych priateľov sú ľudia, ktorí vám môžu a chcú ublížiť, preto tomu prispôsobte obsah svojich videí.

3. Zverejňujte iba také videá, za aké sa nebudete hanbiť.

4. Nezverejňujte videá a informácie, z ktorých by neznámy človek mohol zistiť v ktorom meste, nebodaj na ulici bývate.

5. Ak vás budú iní užívatelia obťažovať komentármi, zablokujte si ich.

6. Ak šikanovanie z ich strany bude pokračovať inou formou, obráťte sa na rodiča, kamaráta alebo učiteľa.

7. Nikdy nepristupujte na podmienky ľudí, ktorí by vás takouto formou vydierali, vždy situáciu riešte s chladnou hlavou.

8. Nepublikujte videá, na ktorých ste sporo oblečení, pretože sa tak podieľate na výrobe obsahu pre pedofilov.

9. Nikdy nikomu neposielajte svoje nahé fotografie alebo videá, ani formou súkromnej správy.

10. Zapájajte sa iba do takých výziev, pri ktorých vám nič nehrozí. To, že niekto pred vami výzvu splnil neznamená, že sa to podarí aj vám.
(Zdroj: Polícia SR)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >