Hurá na lyže! Čo všetko musíte vybaviť predtým, než pôjde vaše dieťa na lyžiarsky kurz

pt, 31. januára 2019 o 06:52

Lyžiarske výcviky sú v plnom prúde. Keďže ich podporuje štát, zúčastniť sa môžu všetky deti. Viete, ako naň dieťa pripraviť, čo mu zabaliť a čo všetko musí zabezpečiť organizátor? Prinášame kompletný prehľad.

Lyžiarske kurzy väčšina školákov miluje.

Foto: PRAVDA, Štefan Rimaj

Aj keď sa stať môže naozaj všeličo, čo aké bezpečnostné opatrenia sa urobia, úrady musia urobiť svoje predpísané maximum. Zabezpečiť primerané miesto na výcvik, ubytovanie, stravu či zdravotníka. Povinnosti majú aj rodičia.

Rodičia sa starajú o výstroj a lekárske potvrdenia

Dieťaťu na lyžiarsky kurz musia zabezpečiť primeranú výstroj a lekárske potvrdenia. V prvom rade musia upovedomiť učiteľov, prípadne inštruktorov o zdravotných obmedzeniach dieťaťa a liekoch, ktoré užíva.

„Okrem toho aj písomné vyhlásenie, že dieťa neprejavuje príznaky akútneho ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie, alebo počas 14 dní pred odchodom neprišlo do kontaktu s osobou chorou na prenosné ochorenie ani podozrivou z nákazy," spresňuje vedúca odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva Jana Hamade. Vzor vyhlásenia je predpísaný vo vyhláške ministerstva zdravotníctva č. 526/2007.

Ďalším dokumentom je potvrdenie od pediatra, že dieťa je zdravotne spôsobilé na pobyt v kolektíve aj s ohľadom na charakter zotavovacieho podujatia. Nesmie byť staršie ako mesiac.

Čo zabaliť dieťaťu do batožiny

Potrebné je aj dieťa vhodne zbaliť. Kým v minulosti sa lyžovalo vo flanelových košeliach či hrubých vlnených svetroch, dnes je najvhodnejšie dieťaťu obliecť vrstvy funkčného termoprádla. Popri klasických polyesterových sú lepšie, aj keď drahšie, odevy z Merino vlny. Udržiavajú správnu teplotu, odvádzajú pot a rýchlo schnú.

Na vrch, pod vetrovku, sa osvedčia flisové bundy, na trhu sú tenšie i hrubšie, teplejšie. Lyžiarske nohavice, bunda, alebo overal by mali byť priedušné a vodotesné. Dnes sa už lyžuje v prilbe, pre deti do 15 rokov je povinná, v prípade veľkých mrazov je dobré, ak má dieťa pod ňou kuklu.

Šály okolo krku sa už nenosia, zbytočne zavadzajú, nahradili ich zošité šatky okolo krku, najlepšie sú tie z príjemného flisového materiálu.

Okrem oblečenia na lyžovanie dieťa potrebuje aj spodnú bielizeň, ponožky, termoponožky, prípadne termopodkolienky do lyžiarok, samozrejmosťou je čiapka a aspoň dva páry rukavíc – na lyžovačku a na hranie vonku.

Z kozmetiky sa zíde aj opaľovací krém, pomáda na pery, postačí aj obyčajná vazelína, ktorá môže slúžiť aj ako ochranný krém proti mrazu.

Aj keď na lyžiarskom kurze musí byť zdravotník a lekárnička, Úrad verejného zdravotníctva odporúča deťom do batožiny pribaliť aj osobnú minilekárničku – niekoľko obväzov, leukoplast, základné lieky na zrážanie teploty, nevoľnosť, či hnačku.


Čo musí zabezpečiť organizátor

Organizátor výcviku, najčastejšie škola, musí pre deti vybrať vhodné stredisko s primeraným ubytovaním a stravou, ktoré spĺňa hygienické normy. Plne zodpovedá za bezpečnosť a zdravie detí.

Deti na výcviku môžu bývať len v zariadení, ktoré spĺňa hygienické požiadavky na umiestnenie, funkčné členenie, priestorové usporiadanie, ubytovanie, stravovanie a prevádzku. Strava by zasa mala byť primeraná veku, zdravotnému stavu a fyzickej záťaži detí.

Miesto konania kurzu schvaľuje príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, podklady musí organizátor poslať najmenej 30 dní pred začiatkom podujatia. „Organizátor písomne požiada regionálny úrad verejného zdravotníctva o posúdenie zotavovacieho podujatia,“ pripomína Úrad verejného zdravotníctva.

Ďalšou podmienkou je – zdravotník. A to od nástupu detí a ich prevzatia od rodičov až po ich odovzdanie po návrate.

Ako pripomína Jana Hamade, od zdravotníka sa vyžaduje spôsobilosť na výkon odborných pracovných činností lekára, sestry, pôrodnej asistentky alebo zdravotníckeho záchranára. V zariadení musí byť tiež lekárnička prvej pomoci.

Ak majú rodičia pocit, že na lyžiarskom výcviku došlo k porušeniu predpisov, môžu sa obrátiť na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >