Hľadajú dobrovoľníkov, ktorí deťom z bývalých detských domovov pomôžu pripraviť sa na život

TASR, 24. novembra 2020 o 03:08

Dobrovoľníkov v Prešove a v Košiciach v spolupráci s miestnymi centrami pre deti a rodiny hľadá nezisková organizácia Pro Vida v rámci programu Buddy. Cieľom programu je, aby dieťa z detského domova získalo človeka, ktorému môže plne dôverovať a pomáha mu pripraviť sa na samostatný život.

Deťom z bývalých detských domovov pomôžu dobrovoľníci.

Foto: Shutterstock.com

Podľa Tomáša Halána, marketingového manažéra programu, takmer 5 000 detí na Slovensku nemôže vyrastať vo svojich rodinách, ale v centrách pre deti a rodiny, bývalých detských domovoch.

„Ich sociálne väzby zriedka siahajú mimo inštitúcie a ich pohľad na svet je často skreslený. Chýbajú im zdravé rodinné vzťahy a reálny kontakt s vonkajším prostredím, kde by boli zodpovedné samy za seba. Iba ich úplné prijatie a cielená individuálna starostlivosť môže riešiť ich hlboko zakorenené traumy a rozvíjať ich potenciál," povedal Halán.

Každé dieťa potrebuje mať podľa jeho slov skutočný vzor, ku ktorému môže vzhliadať, učiť sa od neho a úspešne sa tak zaradiť do spoločnosti, a preto aj pár hodín týždenne dokáže pozitívne zmeniť budúcnosť detí.

„Neobyčajným priateľstvom dlhodobo rozvíjame deti, ktoré nemôžu vyrastať v rodine, na ich ceste k samostatnosti. Dobrovoľníci získavajú možnosť osobného naplnenia a rozvoja, zvyšuje sa ich trpezlivosť, empatia a získavajú iný pohľad na život. Zároveň sú pre tieto deti kľúčovými osobami v ich životoch," dodal zakladateľ programu Ladislav Kossár.

Program Buddy vznikol v roku 2006. Tím psychológov a odborníkov na sociálnu prácu hľadá, vyberá, školí a spája dobrovoľníkov s deťmi z centier. Dobrovoľník je dospelý človek, ktorý sa každý týždeň stretáva s dieťaťom mimo centra a venuje mu svoj čas, priateľstvo, dôveru a lásku. Dieťa tak získava človeka, ktorému môže plne dôverovať a pomáha mu pripraviť sa na samostatný život. Program takto zvyšuje ich šance nájsť si dôstojnú prácu, bývanie a znižuje počet mladých bez domova, nezamestnaných a v kriminalite. Záujemcovia sa môžu prihlásiť prostredníctvom webstránky tvojbuddy.sk.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >