Fungovanie škôl od pondelka: druhý stupeň a stredné školy online, vianočné prázdniny až tri týždne

Gabriela Bachárová, 12. decembra 2021 o 04:15

Do školských lavíc zasadnú od pondelka 13. decembra len žiaci prvého stupňa, školáci na druhom stupni základných škôl a stredoškoláci prechádzajú kvôli zlej epidemiologickej situácii na online vzdelávanie. Materské a špeciálne školy zostávajú otvorené.

Druhý stupeň zostáva doma.

Foto: Pravda, Robo Hakl

Následne od soboty 18. decembra až do nedele 9. januára budú vianočné prázdniny. Deti tak zostanú doma celkovo tri týždne. Školy sa opätovne otvoria v pondelok 10. januára budúceho roka. Rozhodnutie vlády obmedziť prítomnosť detí v školách a predĺžiť prázdniny má upokojiť situáciu a znížiť počet nakazených Covidom-19.

Počas budúceho týždňa zostávajú otvorené ešte základné aj stredné špeciálne školy, ktoré sú určené pre deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Bez prerušenia bude fungovať aj praktické vyučovanie na stredných zdravotníckych školách. Čo sa týka vysokých škôl, tie sú autonómne, rozhoduju si o sebe samé a režim fungovania určujú rektor a jednotliví dekani fakúlt.

Podľa rozhodnutia ministra školstva ak podmienky neumožňujú prístup detí k dištančnému vzdelávaniu, vyučovanie priamo v školách alebo doučovanie sa môžu uskutočniť aj prezenčne, a to v skupine jedného pedagogického zamestnanca a najviac piatich žiakov.

Zariadenia školského stravovania budú môcť jedlá a nápoje deťom, ktoré nesmú do školy, len vydávať, konzumácia na mieste nie je povolená.

Školy vo viacerých okresoch s veľmi zlou epidemiologickou situáciou už v predošlých dňoch zatvorili regionálne úrady verejného zdravotníctva „na neurčito“. Ministerstvo školstva chce s úradmi verejného zdravotníctva komunikovať, aby školy otvorili k 10. januáru.

Ak máte dieťa na prvom stupni základnej školy a nechcete ho vystaviť nákaze, do školy nemusí napriek rozhodnutiu vlády nechať prvý stupeň otvorený. Stále platí, že počas obmedzenia slobody pohybu a pobytu zákazom vychádzania, ktorý je aktuálne platný uznesením vlády Slovenskej republiky, je absencia v škole ospravedlnená.

Celé rozhodnutie ministra školstva o obmedzení vyučovania si môžete prečítať na tomto odkaze.









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >