Fľašu s vodou netreba. 5 dôvodov, prečo v horúčavách stačí bábätkám materské mlieko

Patricia Poprocká, 28. júla 2019 o 06:00

Horúčavy a vlastný smäd nás na to priam nabádajú – dajte deťom napiť. Bábätkám je to však zbytočné. Materské mlieko im plne stačí a je oveľa vhodnejšie ako voda. Prečo? Vysvetľujú odborníčky zo združenia Mamila.

Pohodlne a kedykoľvek k dispozícii. Dojčenie je najjednoduchšia starostlivosť o bábätko aj na dovolenke.

Foto: shutterstock.com

Vedci aj pediatri sa zhodujú, že dojčenie pre bábätká dostatočne dopĺňa potrebu tekutín, a to aj v horúcom lete.

„Materské mlieko je pre výlučne dojčené dieťatko omnoho vhodnejšie ako voda, pretože zároveň obsahuje množstvo ďalších látok (vitamíny, minerálne látky, rastové faktory imunitné látky, protilátky a stovky ďalších) a práve tie správne cukry, ktoré podporujú zdravie a rozvoj celého organizmu. Nie je správne dieťatko o tieto látky ochudobniť,“ zdôrazňuje združenie laktačných poradkýň Mamila na svojej stránke.

Bez ohľadu na teplotu vonku teda mlieko stačí, pretože:

1. Obsahuje dostatok vody

Materské mlieko tvorí z veľkej časti práve voda. Aj keď sa niekedy odporúčalo podávať aj dojčeným bábätkám v horúčavách niekoľko lyžičiek prevarenej vody alebo nesladeného čaju, je to zbytočné. Pár lyžičiek nič nevyrieši a bábätko pred prípadnou dehydratáciou aj tak neuchráni. Tá však nehrozí, ak je dieťa dojčené, pretože z matkinho prsníka dieťa dokáže vypiť oveľa viac. Presne toľko, koľko potrebuje.

2. Obsahuje vitamíny a minerály

Prečo by malo dieťa piť čistú vodu, keď môže piť vodu obohatenú o prirodzené a umelo nevyrobiteľné látky, ktoré podporujú jeho rast a zdravie? Keby ste si mali vybrať medzi dvoma šálkami s týmito nápojmi, ktorú by ste dieťaťu ponúkli? Presne tak, v tomto prípade je tou „šálkou“ prsník. „Nie je vhodné výlučne dojčené dieťa ochudobňovať o jedinečné živiny, ktoré dostane v materskom mlieku, tým, že by dostávalo vodu,“ pripomína aj Mamila.

3. Má cukry, ale iné ako nezdravý sladený nápoj

Áno, materské mlieko obsahuje aj sacharidy. Nie sú to však cukry, ako si predstavujeme my, keď sa povie sladený nápoj. Ani cukry, po požití ktorých sa potrebujeme napiť. „Toto sú cukry, ktoré sú nevyhnutné pre rozvoj mozgu a celého organizmu dieťaťa,“ zdôrazňuje Mamila. Samozrejme, pre detský organizmus v správnom zložení a pomere.

4. Nepredstavuje riziká

Bradavka je vždy len bradavka. A materské mlieko z nej je to najvhodnejšie, s viac než 800 druhmi rozličných baktérií. Vždy hotové, v ideálnom zložení. Isteže, aj prípadný nápoj pre bábätko by sme pripravovali s veľkou dôslednosťou, no predsa len, človek nikdy nevie... Aj voda sa môže „pokaziť,“ stať nevhodnou na pitie, baktérie na lyžičke, poháriku... Prípadne na cumli z fľaše, ak by sa niekto rozhodol podávať iný nápoj takto. Ďalším rizikom je možná znížená tvorba mlieka či odmietanie prsníka.

5. Nikto nič lepšie nevymyslel

Materskému mlieku sa nič nevyrovná, pretože neexistuje napodobenina materského mlieka. Na výlučné dojčenie bez pridania iných tekutín a potravy existujú vedecky podložené dôvody. Naopak, žiadne nie sú na to, aby sa výlučne dojčeným deťom podávala v horúčavách voda či čokoľvek iné.

Ako dojčiť v horúčavách
Matky by mali v horúčavách poskytnúť bábätku materské mlieko dostatočne často a v dostatočnom množstve. Teda vnímať signály dieťaťa a dojčiť na požiadanie. Tak často a tak dlho, ako si vypýta. „Vtedy materské mlieko pokryje potrebu tekutín rovnako ako aj potrebu všetkých ostatných látok,“ uzatvára Mamila.

Či má dieťa dostatok tekutín, spoznáte podľa farby moču. Svetlý až priesvitný svedčí, že je všetko v poriadku. Ak je žltý či tmavožltý, dojčite častejšie.

Kúpanie a opaľovanie na mlieko vplyv nemá
Čo sa týka ďalších možných obáv dojčiacich mamičiek, združenie laktačných poradkýň pripomína, že matka sa môže bez obmedzení kúpať – v mori, jazere aj bazéne, a vzápätí dojčiť bez toho, aby si umyla bradavky. Dojčeniu neškodí ani studená voda či opaľovací krém.

Celý článok Mamily si môžete prečítať TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >