Krásne vyzerajú, chutia, okrem toho obsahujú množstvo živín.
Foto: shutterstockO vysokom obsahu vitamínu C v čiernych ríbezliach vie každý. Aj to, že vitamín sa varom ničí. Menej ľudí už však vie, že z čiernych ríbezlí možno pripraviť fantastický sirup, ktorý môže slúžiť ako liek bez toho, aby sa zničil čo i gram živín. Teraz je na to ideálny čas, najlepšie, keď sú ríbezle čerstvo natrhané. Vyskúšajte.
Potrebujete sklenené uzatváranie poháre, čierne ríbezle a hnedý cukor v pomere 1:1 (koľko gramov ovocia, toľko cukru). Do čistého a suchého pohára ukladajte vrstvu cukru, vrstvu ríbezlí a striedajte tak, aby poslednou vrstvou bol cukor (je ho tam teda o vrstvu viac, keďže je aj na spodku fľaše). Keď je fľaša plná, zatvorte ju a odložte do tmavej pivnice alebo špajze.
Hotovo. Viac robiť netreba, akurát čakať sedem týždňov, kým sa vytvorí sirup, ktorý môžete konzumovať. Vydrží bez problémov celý rok, keďže je ovocie zasterilizované cukrom.
Šťavu možno riediť vodou alebo čajom, kúsky ríbezlí vôbec neprekážajú, možno ich pokojne jesť. Čierne ríbezle sú pre organizmus veľkým prínosom, obsahujú okrem vitamínu C aj karotény, z ktorých pri metabolizme vzniká vitamín A. Obsahujú tiež vitamín B5, E, železo, draslík, horčík, mangán či vápnik. Posilňujú imunitný systém a produkciu hormónov, chránia sliznice, upokojujú nervy a zlepšujú náladu. Podporujú funkciu srdca a svalovú činnosť.
ANKETA: