Exotika, ktorú zasadil gróf Esterházy, lipa, pod ktorou sa stretávali zbojníci. Spoznajte 10 výnimočných stromov Slovenska

Patricia Poprocká, 8. augusta 2021 o 04:42

Delíme sa s nimi o priestor, potrebujeme ich k životu, no neraz ich prehliadame. Na Slovensku máme pritom (napriek masívnej ťažbe) naozaj výnimočné stromy so silným príbehom a históriou. Poďme navštíviť 10 z nich s fotografom Martinom Babaríkom, ktorý stromy skúma a fotí už dlhé roky.

Martin Babarík je sám nadšeným turistom. Na vrchole Ďumbiera.

Foto: Martina Mikulcová

„Sú výnimočné. Svojím druhom, vekom, či príbehom. Niektoré prežili už stovky rokov a je len na nás, aby tu boli aj po nás. Chráňme si ich,“ hovorí o stromoch Martin Babarík, ktorý je už piaty rok aj fotografom ankety Strom roka Nadácie Ekopolis. No stromy ako také mu učarovali ešte skôr.

„V roku 2013 mi do oka padla hruška plánka, krásne umiestnená v členitom poli. A tam sa to asi začalo,“ spomína. „Vracal som sa k nej v každom ročnom období, niekoľko rokov, až som ju v jeden deň nenašiel... Vyschla a ostal po nej len spráchnivený rozpadnutý peň. No tento rok som ju po čase znovu navštívil a čuduj sa svete, zo suchého pňa vyrašili nové konáre a príbeh hrušky pokračuje. Veľmi ma to potešilo,“ opisuje príbeh svojho prvého stromu.

Mimochodom, jeho fotografie tejto hrušky môžete teraz vidieť v bulletine najnovšej hry Radošinského naivného divadla Pán Strom.

Od roku 2013 spravil Martin množstvo fotografií stromov, ktoré sa mu hromadili v šuflíku. Preto si počas prvej vlny pandémie založil na facebooku stránku Slovenské stromy. Ako vraví, jeho najobľúbenejší strom je asi ten, pri ktorom sa práve nachádza. Pre ahojmama.sk vybral týchto desať.

Vlaňajší víťaz, mohutný dub

Foto: Martin Babarík

Prastarý dub vám udrie do očí hneď po prejdení zákrutou v obci Drnava, no, jeho skutočnú mohutnosť si uvedomíte, až keď stojíte priamo pod jeho košatou korunou. Právom sa stal víťazom ankety Strom roka 2020. V okolí obce sa nachádza náučný chodník, cyklocesta a v neďalekej Lúčke aj ruiny husitského kostola.

Dedko buk

Foto: Martin Babarík

Ponad obec Sihla prechádza Rudná magistrála. Od sedla Tlstý Javor ju lemujú pomerne mladé lesy, no nájde sa tam aj niekoľko starých solitérov. Tento „štvoroúžasný“ buk rastie na Zákľukách. Výborný tip na cyklovýlet.

Filmová hviezda Sedím na konári

Foto: Martin Babarík

250-ročná lipa je dnes ako memento obce Riečnica, ktorej obydlia pohltila voda vodného diela Nová Bystrica. Pred 30 rokmi si lipa zahrala v Jakubiskovom filme „Sedím na konári a je mi dobre“. „Stala sa aj finalistkou ankety Strom roka 2018, kedy som spravil aj túto, pre mňa veľmi vzácnu fotografiu,“ spomína Martin Babarík.

Kráľ lesa

Foto: Martin Babarík

Starý mohutný dub uprostred mladiny pôsobí ako skutočný kráľ lesa. Dostanete sa k nemu náučným chodníkom z obce Bretka až k Prielomu Muráňa a ďalej po zeleno značenom chodníku, ktorý vás privedie aj k ďalším prastarým dubom.

Pamiatka na grófa

Foto: Martin Babarík

Abrahámsky park má za sebou pohnutú minulosť, i súčasnosť... Nachádzajú sa v ňom vzácne stromy ako napr táto 100-ročná maklura pomarančová, ktorú zasadil sám gróf Karol Eszterházy. Má povykrúcané konáre a každoročne rodí plody vo veľkosti 10 – 15 cm podobajúce sa zeleným pomarančom, ktoré u nás ale nikdy poriadne nedozrejú – v období dozrievania prichádza zima. Je jedinou zachovanou pamiatkou na spomínaného grófa, ostatné zničil čas a bezohľadnosť ľudí. Makluru zasadil na vŕšku bývalej ľadovne, ktorá slúžila ako chladnička. Dnes je tento vŕšok s maklurou ukončený Krížovou cestou, ktorú pravidelne navštevujú miestni obyvatelia a veriaci.

Strom spisovateľa

Foto: Martin Babarík

V západnej časti Zechenterovej záhrady v Kremnici rastie už 350 rokov majestátny dub letný. Svojou veľkosťou koruny je dominantným objektom záhrady pomenovanej po Gustávovi Kazimírovi Zechentorovi-Laskomerskom, spisovateľovi a cestovateľovi, ktorý žil v jej tesnej blízkosti. Dub bol v roku 1996 vyhlásený za chránený strom a v roku 2013 sa stal víťazom ankety Strom roka.

Magický ako bonsaj

Foto: Martin Babarík

Bonsaj či mohutný strom? Je to široko-ďaleko osamotený dub pri obci Belža. Strom je vyobrazený i v erbe obce, ktorej pečatidlo sa datuje do roku 1888. Na jeho kmeni je zavesený obraz Panny Márie a pod stromom je lavička, pri ktorej sa ľudia zvyknú počas prechádzky zastaviť, posedieť a načerpať novú silu a energiu. Pre návštevníkov je to magické miesto.

Zbojnícka lipka

Foto: Martin Babarík

Pod 350-ročnou lipou v sedle Zbojská sa podľa legendy schádzala zbojnícka družina okolo Jakuba Surovca. Kto vie aké plány pod ňou po večeroch kuli... Dnes si v tieni jej koruny môžete vychutnať špeciality miestneho salaša. Je aj východiskovým bodom turistických trás a náučného chodníka Jakuba Surovca.

Tajomný javor

Foto: Martin Babarík

Javor horský v Zádielskej tiesňave, ktorej vznik je stále opradený tajomstvom. Pravdepodobne za ním stojí prevalenie riečnych jaskýň medzi Jasovskou a Zádielskou planinou. Viac možno ukáže intenzívny výskum jaskýň, ktorých je tu asi 100. Najznámejšou je 17 metrov dlhá Kráľovská jaskyňa. Dolinou preteká Chotárny potok nazývaný aj Blatnica a práve pri ňom určite neminiete ani tento krásny javor.

Strážkyňa kaplnky

Foto: Martin Babarík

Majestátna lipa, ktorá sprevádza osudy už šiestich generácií obyvateľov obce Zákamenné, bola vysadená pravdepodobne v roku 1862. Je neoddeliteľnou súčasťou maličkej kaplnky jednej z najstarších kalvárií v regióne. Je vyhľadávaným miestom oddychu s krásnymi výhľadmi na Západné Tatry.

Strom roka

Anketu, ktorej cieľom je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie, vyhlasuje každoročne Nadácia Ekopolis. V tomto roku prebieha už 19. ročník. Nominácie môže poslať každý, odborná porota potom vyberá 12 finalistov a víťaza vyberajú ľudia hlasovaním. To prebieha práve teraz, od 1. júla do konca septembra. Patronát nad anketou prevzal už desiaty rok spevák Peter Lipa. Pozrieť si tohtoročných nominantov a zahlasovať za Strom roka 2021 môžete na tomto linku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >