Doteraz mám pocit, že som sklamala, spomína matka závislého. Ľudia v podobnej situácii teraz dostanú pomoc

TASR, pt, 4. októbra 2019 o 05:08

Byť závislým je ťažké, byť jeho príbuzným niekedy ešte ťažšie. Rodičia, ktorí majú závislé deti, musia okrem samotného problému riešiť aj vlastné výčitky, chod rodiny a hľadať spôsob vhodnej komunikácie s dieťaťom i okolím.

Závislosť nie je problém len daného človeka, trpí celá jeho rodina.

Foto: shutterstock.com

„Nemala som sa na koho obrátiť, veľmi som sa hanbila. Mám doteraz pocit, že som sklamala. Nedokázala som sa sústrediť, odrazilo sa to aj na ďalších členoch rodiny, trpeli tým psychicky všetci. Nenašla som v nikom oporu, nikto mi neposkytol radu, ako mám postupovať, aké sú príznaky rôznych látok,“ opisuje pani Jana z hornej Nitry, ktorej syn bol záškolákom, hral hry, bral drogy a momentálne je vo väzení. Pokúšala sa riešiť problém aj so psychológom, ten jej povedal, že zlyhala.

Jej a ľuďom v podobnej situácii chce teraz pomáhať nová sociálna služba pre deti a rodinu, ktorú v Prievidzi otvorila nezisková organizácia Spokojnosť. Pomáhať chce rodinným príslušníkom aj samotným deťom. Zameria sa na osobnostný rozvoj závislých a ich blízkych, aby dokázali poukázať na problém a aby rodičia mohli byť závislým deťom nápomocné.

„Doba poskočila, sú moderné technológie, všetci sme zaneprázdnení a zahltení, začína nám unikať to, čo je medzi nami dôležité, a to sú vzťahové veci. Nejdeme sa zamerať iba na rodinu, ale aj na deti, ktoré začínajú koketovať so závislosťami, s látkami, ako sú drogy, alkohol, cigarety, mobilné siete, gamblerstvo," priblížila Monika Dessuet zo Spokojnosti.

Rodičia budú môcť požiadať o pomoc anonymne, keď budú mať podozrenie, že niečo nie je v poriadku. Podľa Moniky Dessuet je najlepšie závislosti predchádzať. „Chceme to robiť sociálnou rehabilitáciou,“ povedala. Teda napríklad učiť, ako tomuto neduhu v primárnej prevencii predchádzať, deti viesť k tomu, aby si šetrili zdravie, rodičom ukázať, podľa čoho spozorovať, že sa niečo deje a ako reagovať, aby to nezasiahlo životy ostatných.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >