Recept na víkend: 5x cestoviny, ľahké jedlo do horúčav, ktoré deti milujú!

Patricia Poprocká, 11. júla 2020 o 05:34

Sú rýchlo hotové, ľahko stráviteľné a chutné takmer na každý spôsob. Ideálne prázdninové jedlo, pri ktorého príprave vám radi pomôžu i deti. Ponúkame päť spôsobov na nenáročný letný obed alebo večeru.

Viac ako na tvare cestovín záleží na ich kvalite, aby sa nelepili a nerozvarili..

Foto: shutterstock.com

Základom sú kvalitné cestoviny. Šetriť sa neoplatí, lepkavé alebo rozmačkané chuti nepridajú, skôr naopak. Odporúčame celozrnné, prípadne aspoň semolínové, teda z tvrdej pšenice. Nič nepokazíte, ani keď kúpite trojfarebné, tiež však rozlišujte medzi jednotlivými značkami. Cestoviny zakaždým uvarte základným spôsobom – v osolenej vode, bez pridaného oleja. Pozor, nenechajte rozvariť!

S paradajkovou šťavou a olivami

Kým sa uvaria cestoviny, stihnete pripraviť omáčku. Nadrobno nakrájaných pár strúčikov cesnaku (podľa chuti 3-4, nikdy ho však nie je priveľa) zohrejte na olivovom oleji. Len krátko, kým to celé zavonia, ak sa spáli, pokazí chuť celého jedla. Zalejte paradajkovou šťavou a pridajte do toho nakrájané olivy. Tiež podľa toho, koľko a aké obľubujete. Zelené alebo čierne, to je jedno. Omáčka bude chutiť inak, ale vždy dobre. Kto rád pikantenjšie, môže pridať aj trocha čili. A kto má deti, obľubujúce kukuricu, pridajte im tam aj tú. Omáčku nechajte zovrieť, zamiešajte s cestovinami a hotovo. Podávajte s nastrúhaným parmezánom, prípadne s lyžičkou bieleho jogurtu (môže byť aj zmiešaný s ľanovým olejom v pomere 2 lyžičky jogurtu k 1 lyžičke oleja).

Na zeleno s petržlenom

Ako prvý s touto kombináciou prišiel známy britský šéfkuchár Jamie Oliver. Potrebujeme olivový olej, cesnak a asi 3 veľké hrste čerstvej petržlenovej vňate. Postup je jednoduchý – na olivovom oleji (pridajte ho pokojne trocha viac) zohrejte pokrájaný cesnak a pridajte pokrájanú petržlenovú vňať. Hrniec odstavte, aby si petržlen zachoval sviežosť a zmiešajte s cestovinami. Jedlo na tanieri posypte parmezánom, prípadne aj polejte trochou bieleho jogurtu. Okoreniť môžete trochou čili alebo čierneho korenia, ale nemusíte. Možno sa vám zdá, že takéto cestoviny nemôžu chutiť a budú suché, ale Jamie vie, čo robí. Chute sa fantasticky zmiešajú a cestoviny, najmä v teplom počasí skvele osviežia.

Ako ľadový šalát

Cestoviny jednoducho zmiešajte so zeleninou, nakrájanou na kocky. Paradajky, paprika, uhorka, to postačí. Ak obľubujete, môžete aj cibuľu či trocha cesnaku. Pridajte olej, máličko soli a čierneho korenia. Potom dajte do chladničky a osvieženie máte pripravené. V tomto recepte je zvlášť dôležité, aký olej použijete, pretože ten dodá jedlu typickú príchuť. Môžete teda veľa získať i pokaziť. Odporúčame panenský olivový (najlepšie domáci), prípadne kvalitný tekvicový. Kto má rád orieškovejšiu chuť, môže vyskúšať aj pestrecový. Fantázii sa limity nekladú, môžete si to ešte dochutiť nastrúhaným syrom, jogurtovým dresingom, ale aj bez toho je toto jedlo vynikajúce.

Stredomorské s kaviárom

Jedlo na tento spôsob je trochu ťažšie, hodí sa preto skôr na večeru. Základom omáčky je aj v tomto prípade cesnak na olivovom oleji. Zohrejte, zalejte paradajkovou šťavou a šľahačkovou smotanou. Pridajte nadrobno nakrájaný losos alebo tuniak z konzervy. Nechajte zovrieť a potom zmiešajte s cestovinami. Napokon pridajte kaviár – podľa chuti dve-tri polievkové lyžice, všetko zamiešajte a podávajte. Syr ani jogurt v tomto prípade už nie sú potrebné.

So špenátom

Ide o ľahký trik, ako dostať do detí špenát. S cestovinami na zeleno si ani neuvedomia, že ide o toľko ofrflané jedlo. Cesnak na oleji zalejte šľahačkovou smotanou, pridajte syr Niva a nadrobno nakrájaný (alebo ešte lepšie rozmixovaný) špenát. Chuť zjemní aj niekoľko guličiek zeleného korenia. Nechajte zovrieť a potom vlejte do cestovín. Vzhľadom na smotanu a syr v omáčke sa už posypanie na povrchu neodporúča.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >