Dokáže bábätko poznať svoju matku podľa vône? Čo ukázali vedecké pokusy

gb, 13. mája 2019 o 05:49

Matka svoje dieťa pozná, ale pozná aj dieťa matku? Vedecké experimenty dokázali, že už celkom maličké bábätká majú schopnosť podľa vône rozoznať svoju mamičku.

Dieťa dokáže rozoznať vôňu vlastnej mamy od ostatných.

Foto: simplemost.com

V staršom pokuse vedci vďaka vložkám do podprsenky pre dojčiace mamičky dokázali, že už dvojdenní novorodenci sú schopní poznať matku po vôni. Autor pokusu použil tri druhy vložiek, tie, ktoré predtým nosila matka bábätka alebo iná dojčiaca žena a nepoužité vložky. Potom ich prikladali k tváričke bábätka. Pozorovaním sa zistilo, že sedemnásť z dvadsiatich detí sa najčastejšie a najdlhšie obracalo smerom k tým vložkám, ktoré nosila ich mamička.

V inom experimente mali dvojtýždenné deti identifikovať svoju matku na základe pachu potu v podpazuší. Dojčeným deťom prikladali k nosíku vatové vankúšiky, ktoré boli predtým v kontakte s kožou ich matky a iných žien. A deti skutočne rozoznali vôňu svojej mamičky medzi vôňami ostatných žien. „To však nebol prípad detí kŕmených z fľaše. Okrem toho ani jedna skúmaná skupina nebola schopná rozoznať vôňu vlastného otca od vône iných mužov. Je pravdepodobné, že počas dojčenia sú novorodenci vystavení predovšetkým pachu matkinho potu a vďaka tomu si rýchlo zvyknú na pachový podpis, typický pre ich matku," uvádza v knihe Rozumiete svojmu dieťatku (Zaujímavé psychologické experimenty na lepšie pochopenie malých detí) jej autor Serge Ciccotti.

Ďalší výskum sledoval reakcie plačúcich novorodených detí na prítomnosť matkinej vône. Psychológovia zistili, že bäbatká prestali plakať, keď k nim priblížili košeľu, ktorú nosila ich mama a dokonca aj košeľu, ktorú nosila akákoľvek iná matka. V prípade košeľe, ktorú nikto nenosil, však plakali naďalej. „Zistili tiež, že deti otvorili v prítomnosti košele nosené ich matkou ešte viac ústa. To dokazuje, že dokázali dobré odlíšiť vône rôznych matiek."

„Výsledky naznačujú, že je efektívne vystaviť plačúce dieťa vôni jeho matky, pretože to zmierňuje plač. Výsledky tiež poukázali na význam materskej vône v súvislosti s výživou, pretože prítomnosť vône vlastnej matky primäje dieťatko otvoriť ústa," píše autor knihy. Ako vidieť, vôňa mamičky hrá v živote dieťaťa podstatnú rolu. Má na to skrátka dobrý nos!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >