DOJÍMAVÉ VIDEO Ako sa lekári starali o tehotnú Evu po mozgovej smrti. Zábery z pôrodu aj na novorodenú Elišku

Gabriela Bachárová, 14. septembra 2019 o 06:15

Pre veľmi citlivé povahy je toto video nevhodné. Brnenská Fakultná nemocnica zverejnila unikátne zábery ukazujúce, ako sa lekári a zdravotné sestričky starali o 27-ročnú Evu Votavovú, ktoré síce po mozgovej smrti už nemala nádej na život, ale jej telo bolo schopné donosiť malú Elišku.

Pôrod malej Elišky.

Foto: Fakultná nemocnica Brno.

Tá sa narodila cisárskym rezom 15. augusta s váhou viac ako dva kilogramy. Lekári ju v mamičke, ktorá utrpela masívne krvácanie do mozgu a do nemocnice sa dostala v predposlednú aprílovú nedeľu, nechali vyvíjať sa štyri mesiace, presne 117 dní, od 16. do 34. týždňa tehotenstva. Za životaschopné sa považuje dieťa, ktoré príde na svet od 24. týždňa tehotenstva, zdravotníci však videli, že mamička aj Eliška sú vo veľmi dobrej kondícii, tak jej dali ešte niekoľko týždňov naviac, aby sa úplne vyvinula. Po dohode s gynekológmi aj neonatológmi sa lekári rozhodli pre ukončenie tehotenstva v 34. týždni aj kvôli tomu, že na konci gravidity sa už plod horšie vyšetruje ultrazvukom.

Video: Eva dala život Eliške, hoci sama ho stratila



Vo videu môžete vidieť veľmi dojemné zábery, ako zdravotníci hladia ženu po brušku s bábätkom, prechádzajú po ňom rolničkou a kladú jej do ruky plyšovú hračku. Lekári sa snažili navodiť dieťaťu také podmienky, aké by malo v zdravej mamičke. Simulovali preto napríklad ženinu chôdzu, ako možno vidieť vo videu.

Na konci videa sú zábery zo samotného pôrodu, aj pohľad na novorodené dievčatko, o ktoré sa už stará jeho otecko. Ten má s Evou, ktorú v deň pôrodu odpojili od prístrojov, ešte staršieho synčeka.

Eva dýchala s pomocou prístrojov, podávali jej lieky na udržanie činnosti srdca. Dôležité bolo starať sa o funkciu obličiek a tráviaceho traktu, dobré trávenie bolo podstatné aj kvôli výžive dieťaťa. Dieťa vyšetrovali ultrazvukom, prebehli aj genetické a ďalšie testy, ktoré sa bežne v tehotenstve robia. Tehotenstvo bolo podporené umelými hormónmi, napríklad na urýchlenie vývoja pľúc.

Mozog tehotenstvo zrejme neriadi

Ako je možné, že žena dokázala donosiť dieťa aj napriek tomu, že bola mozgovo mŕtva? „Je podstatné, aby srdce fungovalo ako pumpa a zabezpečilo dostatočnú výživu plodu. A srdce je regulované z nižších etáží ako mozgových, z etáží hrudníkových stavcov a má svoju samostatnú regulačnú funkciu. To nám udrží obeh. Plod si pravdepodobne riadi svoj vývoj sám. Regulačná činnosť mozgu na vývoj plodu asi nebude žiadna alebo len minimálna. Ide skôr o to, zabezpečiť podmienky, dostatočnú výživu, aby fungovala placenta, krvný obeh a tak ďalej," uviedol v rozhovore pre český Deník N Roman Gál, ktorý vedie Kliniku anesteziológie, resuscitácie a intenzívnej medicíny vo Fakultnej nemocnici Brno.

Vo svete sa stalo asi tridsať podobných prípadov, zdravé dieťa sa narodilo menej než polovici mozgovo mŕtvych žien. Šanca na to, že sa Eliška narodí, tak bola asi 50 percent. Lekári spočiatku neboli veľmi optimistickí, ale postupom čase ich nádej vzrastala. Mohlo sa však stať veľa vecí, ktoré by zdarne pokračujúce tehotenstvo zhatili.

„Hlavne mohlo prestať fungovať srdce. Tým pádom by sme neboli schopní zabezpečiť dodávku kyslíka, energie a výživy do tkanív plodu. A ak by prestalo fungovať srdce, prestali by fungovať aj ďalšie orgány," uviedol Roman Gál. Ďalej mohlo prísť k poruche prekrvenia a funkčnosti placenty, ktorá má zásadný vplyv na to, aby sa výživa a kyslík dostali od mamičky k plodu. Hrozilo tiež, že sa objaví porucha vývoja plodu. Nič z toho však nenastalo, a tak sa rodina malej Elišky môže tešiť zo zázraku. Malej bojovníčke prajeme do života len to dobré!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >