Dobrovoľníci doučujú deti zo sociálne znevýhodnených rodín

TASR, 22. januára 2024 o 06:41

Bratislavskí dobrovoľníci doučujú deti zo sociálne znevýhodnených rodín. Robia tak v rámci projektu Som tu pre teba, ktorý vedie Bratislavské dobrovoľnícke centrum už osem rokov. Momentálne doučujú 45 detí v siedmich krízových centrách.

Medzi dobrovoľníkom a dieťaťom vzniká často priateľské puto.

Foto: shutterstock

Medziročne pribudlo v programe 19 detí, zvýšil a aj počet detí s poruchami učenia. Informovala o tom riaditeľka Bratislavského dobrovoľníckeho centra Michaela Bagalová. Doteraz najvýraznejšie zvýšenie počtu doučovaných detí v projekte je podľa nej dôsledkom zhoršenej ekonomickej a sociálnej situácie v neúplných rodinách.

Program prebieha individuálne, jeden dobrovoľník sa venuje jednému dieťaťu minimálne jeden školský rok. Dobrovoľníci pomáhajú deťom dve hodiny raz týždenne s prípravou do školy, písaním domácich úloh, alebo si s nimi opakujú učivo. Postupom času sa medzi nimi vytvára priateľské puto, keď im deti začínajú dôverovať a riešia s nimi často aj svoje problémy. Dieťa tak zažíva pocit akceptácie, získava pozitívny vzor či možnosť sociálneho začlenenia.

Významnou pomocou v procese doučovania sú podľa centra aj intervízie a supervízie, keď si dobrovoľníci overujú správnosť postupov pri doučovaní s ostatnými dobrovoľníkmi aj so psychológom. „Vnímame, že projektom pomáhame aj dobrovoľníkom, ktorí doučovaním, často ako napríklad študenti humanitných vied, získavajú cennú prax pre svoje budúce povolanie,“ poznamenala Michaela Bagalová.

Deti z krízových centier sa do programu prihlasujú priebežne počas celého roka. Dobrovoľník-doučovateľ musí mať viac 18 rokov, byť zodpovedný a trpezlivý. Rovnako by si mal byť vedomý, že do programu sa prihlasuje na jeden celý školský rok. Nábor dobrovoľníkov do projektu organizuje centrum každý rok na jar a na jeseň.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >