Dnes veľmi aktuálne! Užitočné tipy, ako ušetriť pri jazde autom

Patricia Poprocká, 19. apríla 2022 o 03:34

Ceny benzínu stúpajú, hranica 1,7 eura tu ešte nebola a otázka ako ušetriť, je určite namieste. Najlacnejšie je chodiť pešo alebo na bicykli, nie vždy sa to ale dá. Najmä aj ste „rozlietaná“ rodina – škola, práca, krúžky, príbuzní v inom meste, bez auta sa ťažko zaobídete. Ako teda znížiť náklady pri jazdení?

Pri vysokých cenách palív je dobré poznať triky na zníženie spotreby.

Foto: shutterstock

Zlacnieť pohonné hmoty nie je v našich silách, sú však veci, ktoré majú vplyv na našu peňaženku a my ich zmeniť môžeme. Tu sú.

Zvážte, kde je auto naozaj nevyhnutné

Možno je to v niektorých prípadoch už len rutina – naštartovať auto a ísť. Premyslite si, či všade tam, kam sa prepravujete výlučne autom, sa musíte naozaj odviezť. Napríklad pešo sa dá ísť na nejaké voľnočasové aktivity, na ktoré sa neponáhľate, prechádzka vám prečistí hlavu a už samotná je akýmsi relaxom. Za zváženie tiež stojí poslať deti pešo do školy. Po vlastných chodila väčšina dnešných rodičov, a vôbec to nebolo na škodu. Ak je škola ozaj ďaleko, tak je tu ešte možnosť hromadnej dopravy, prípadne sa dohodnúť s ďalšími rodičmi na susedskej výpomoci.
Nákupy po vlastných
Nechať auto doma sa oplatí napríklad pri drobných nákupoch. Okrem toho, že ušetríte na palive, ušetríte aj na samotnom nákupe. Máte totiž istotu, že nakúpite len to, pre čo naozaj od obchodu idete, žiadne veci navyše, pretože sa vám nebude chcieť vláčiť v rukách ťažký nákup.

Dbajte na dobrý technický stav auta

Správne fungujúce auto, bez technických problémov, má aj menšiu spotrebu. V poriadku by malo byť všetko – od motora až po pneumatiky. Napríklad spotrebu zvyšuje nízky tlak v pneumatikách, mali by mať teda správnu, predpísanú hustotu. Tiež zbytočne nevozte veci na streche, nosiče a priečniky si namontujte len vtedy, ak ich naozaj potrebujete. Dbajte aj na prezutie, zimné pneumatiky v lete naozaj nepotrebujete.

Udržujte poriadok

Sú rodiny, pre ktoré je auto malá prenosná domácnosť. Najmä ak majú deti, vozia v ňom kadečo – náhradné veci, hračky, krabice, zásoby jedla, nápojov, pre istotu, pre každý prípad, alebo preto, aby ich nemuseli neustále nakladať a vykladať. Zbytočný náklad však zvyšuje spotrebu, preto je lepšie mať auto striedmo naložené, naozaj len tým, čo práve potrebujeme. Odporúča sa tiež mať auto čisté, bez zbytočných nánosov blata.

Šoférujte úsporne

Aj štýl jazdy sa podpíše na spotrebe. Iste, ak jazdíte po meste, nedosiahnete takú spotrebu ako mimo neho. Aj po meste však možno jazdiť úsporne. Zjednodušene povedané – žiadne bezhlavé šliapanie „brzda-plyn“, naopak, žiada sa „systém ľahkej nohy“. Najúspornejšia jazda je s čo najmenším počtom zastavovaní a brzdenia. Dá sa to naučiť, žiada si to dávku skúseností, predvídavosti a pozorné sledovanie premávky. Ak teda napríklad vidíme, že na semafore svieti červená, jednoducho pustíme nohu z plynu a necháme auto prirodzene spomaliť namiesto toho, aby sme prudko šliapli na brzdu na poslednú chvíľu. Rovnako na diaľnici či ceste mimo obce, ak vidíme prekážku v dráhe a sme od nej dostatočne ďaleko, uberieme plyn. Z ďalších známych rád je tu tiež odporúčanie ubrať plyn na vrchole kopca, jazdiť vo vyjazdených koľajách či vyhýbať sa mlákam.

Deľte sa o priestor

Ak máte niekam cestovať v prázdnom aute, skúste sa dohodnúť s ďalšími ľuďmi, ktorí majú rovnaký smer. Viac ľudí v aute síce znamená vyššiu spotrebu, viac ľudí sa však aj podelí o náklady a spoločná jazda sa teda určite oplatí.


ANKETA:

Obmedzili ste pre vysoké ceny palív jazdu autom?

33,7%



61,8%



4,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >