Dnes je deň otcov. Kde sú korene sviatku a ako ho osláviť?

TASR, gb, 18. júna 2023 o 04:45

Na Slovensku žije podľa údajov zo sčítania obyvateľov 1,4 milióna otcov. Najväčšou skupinou sú otcovia s dvoma deťmi, tvoria 47 percent všetkých otcov. Štvrtina má jedno dieťa.

Úloha otca vo výchove je nenahraditeľná.

Foto: shutterstock.com

Medzinárodný Deň otcov, ktorý svieti v kalendári práve dnes, oslavuje to, čo robia otcovia pre svoje deti. V rôznych krajinách mu v kalendári prislúcha rôzny dátum, ale vo väčšine krajín sveta, vrátane Slovenska, sa pripomína v tretiu júnovú nedeľu.

Príbeh Dňa otcov, ako ho poznáme v súčasnosti, sa začal písať začiatkom minulého storočia. Prvá zmienka z roku 1907 sa spája s menom Američanky Grace Golden Claytonovej. V decembri 1907 pri banskom nešťastí v Monongahu v Západnej Virgínii zahynulo 361 mužov, z toho 250 otcov. Dcéra jedného z mŕtvych baníkov Grace Golden Claytonová navrhla miestnemu pastorovi vo Fairmonte, aby sa na ich počesť konala spomienková bohoslužba.

Tradícia Dňa otcov vznikla o tri roky neskôr v meste Spokane v americkom štáte Washington. Veterán občianskej vojny William Jackson Smart po smrti manželky vychovával sám šesť detí. Jeho dcéra Sonora Smartová-Doddová vnímala svojho otca ako hrdinu - ako odvážneho, obetavého a milujúceho muža. Keď sa dozvedela, že matky majú svoj sviatok, navrhla, aby podobný mali aj otcovia. Prvá neoficiálna oslava sa konala v deň narodenín jej otca v nedeľu 19. júna 1910. Odvtedy sa tretia júnová nedeľa stala postupne sviatkom všetkých otcov, pričom popularita tohto sviatku stále rástla.

Oficiálny charakter nadobudol počas vlády amerického prezidenta Lyndona Johnsona. V roku 1966 podpísal deklaráciu, ktorou určil tretiu nedeľu v júni ako oficiálny sviatok Dňa otcov. Avšak až americký prezident Richard Nixon potvrdil v roku 1972 zákonom trvalé slávenie Dňa otcov na celonárodnej úrovni v tretiu júnovú nedeľu. Postupne sa jeho obľúbenosť rozšírila aj do ďalších krajín. Okrem tohto sviatku vznikol v roku 1991 aj Medzinárodný deň mužov, ktorý pripadá na 19. november.

Hoci sa Deň otcov vo väčšine krajín slávi v tretiu júnovú nedeľu, napríklad v Španielsku, Portugalsku, Taliansku, Chorvátsku a Belgicku sa spája so sviatkom svätého Jozefa (19. marca), v Nemecku pripadá na 40. deň po Veľkej noci na sviatok Nanebovstúpenia Pána, v Rakúsku na druhú júnovú nedeľu.

Čo spolu podniknúť

A čo všetko dnes môžete podniknúť, aby ste uctili rolu otca v rodine? Pre svojho manžela, otca svojich detí, či pre svojho vlastného otca, pripravte slávnostný obed či večeru, nachystajte grilovanie na záhrade či ho pozvite najesť sa niekam von. A môže to byť pokojne aj cukráreň, veď ktorý muž by nemal rád sladké.

Muži sa radi hýbu, a tak otcov vo svojej rodine určite potešíte pozvánkou na výlet alebo sa ponúknite, že sa zúčastníte na ich obľúbenej športovej aktivite, napríklad behu či cyklistike. Každý otec bude určite prekvapený a potešený. Alebo mu, naopak, len doprajte dostatok času a priestoru na jeho milované aktivity.

Dobrou aktivitou sú aj rodinné spoločenské hry alebo si spolu pozrite jeho obľúbený film doma či zájdite ako rodina do kina na najnovší filmový hit. Vtip nie je v tom, čo budete robiť, ale v tom, že to urobíte spolu. Deti môžu pre otca pripraviť pekný obrázok, prianie, zarecitovať mu báseň či zaspievať pieseň, zahrať divadlo alebo mu vyrobiť malý darček.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >