Otca už od pôrodu nikto nevyhodí. Ale až o dva roky

Gabriela Bachárová, 29. septembra 2022 o 04:28

Rodiaca žena bude mať v nemocnici právo na sprevádzajúcu osobu. Novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá to umožňuje, schválil parlament. Sprievod si síce žena môže do pôrodnice zobrať aj teraz, nemá naň však právny nárok. Stáva sa tak, že zdravotníci otca či iného zvoleného človeka k žene nepustia. To má skončiť.

Otca už od pôrodu nevyhodia.

Foto: shutterstock.com

Sprievod bude musieť byť plnoletý, to znamená, že žena si nebude môcť so sebou vziať napríklad svoje dieťa. Ak to podmienky zdravotníckeho zariadenia dovolia, rodičke sa umožní aj prítomnosť viacerých sprevádzajúcich osôb. Jediné obmedzenie môže nastať v prípade, ak by prítomnosť sprievodu bola „nezlučiteľná s povahou poskytovaného zdravotného výkonu“, čo môžu byť napríklad akútne zákroky.

Platí však, že sprievodu môže byť prítomnosť pri pôrode odopretá len „v nevyhnutnej miere a na nevyhnutný čas“. Zákon nebude účinný hneď, ale až od 1. júna 2024, aby sa nemohli na zmenu dostatočne pripravili. Novela uvádza, že sprievodom v nemocnici nemôže byť človek, ktorý je vo väzbe alebo vo výkone trestu.

Prítomnosť blízkeho má na pôrod pozitívny vplyv

„Je štúdiami preukázané, že prítomnosť blízkej osoby počas pôrodu zlepšuje perinatálne (popôrodné) výsledky u matky aj novorodenca, zvyšuje pravdepodobnosť vaginálneho pôrodu, znižuje použitie syntetického oxytocínu (umelo pripravený hormón, ktorý má urýchliť pôrodnú činnosť) a všetkých foriem analgézie. Z psychologického pohľadu sú ženy menej ohrozené traumatizáciou a rozvojom popôrodnej depresie,“ vraví hlavná predkladateľka zákona, poslankyňa Vladimíra Marcinková. Celkom novelu zákona podalo šesť poslankýň parlamentu.

„Právo na nepretržitú prítomnosť sprevádzajúcej osoby podľa výberu ženy-rodičky je súčasťou práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života a v žiadnom prípade by nemala byť vnímaná ako nadštandardná služba,” uvádza dôvodová správa k zákonu.

Pri navrhovaní novely sa poslankyne odvolali aj na Európsky súd pre ľudské práva, ktorý vydal rozhodnutie, že žena sama má právo zvoliť si, za akých okolností sa narodí jej dieťa a kto môže byť pri tejto dôležitej udalosti prítomný.

Od začiatku do konca

Právo na sprievod sa vzťahuje na celú dobu pôrodu. Teda od prijatia ženy do pôrodnice až po samotné narodenie dieťaťa. Má tak skončiť prax niektorých zdravotníckych zariadení, ktoré umožňujú prítomnosť otca či inej osoby len v záverečnej fáze pôrodu, teda pri vytlačení dieťaťa. Dovtedy musí otecko čakať vonku alebo odísť domov.

Na problém upozornila aj ombudsmanka

Na to, že v slovenských pôrodniciach sa možnosť sprievodu pri pôrode niekedy odopiera, upozornila aj bývalá verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Dialo sa tak najmä počas prvej a druhej vlny epidémie covidu, keď kvôli obavám z roznesenia nákazy často nemohli byť otcovia často prítomní pri narodení svojich detí.

Ombudsmanka sa viackrát obrátila na ministra zdravotníctva a žiadala ho, aby presadil dodržiavanie ľudskoprávnych štandardov a opatrenia rešpektujúce práva žien.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >