Zaujímavosť: Na Slovensku je 1,4 milióna otcov, nad 65 rokov má dieťa skoro každý muž

TASR, 21. júna 2022 o 04:04

Viac ako 90 percent mužov nad 65 rokov má v Slovenskej republike deti. Aj muži nad 43 rokov holdujú otcovstvu. Vyše tri štvrtiny mužov z nich majú potomstvo. Vo veku nad 33 rokov je to viac ako polovica mužov.

Muži chcú byť otcami.

Foto: Shutterstock.com

Na Slovensku je 1,4 milióna otcov. Najväčšou skupinou sú otcovia s dvomi deťmi, tvoria 47 percent všetkých otcov. Štvrtina má jedno dieťa. Vyplýva to z údajov Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021.

„Podľa výsledkov sčítania žilo k 1. januáru 2021 v Slovenskej republike takmer 2,7 milióna obyvateľov mužského pohlavia, z toho bolo 1,4 milióna otcov, teda narodilo sa im aspoň jedno živonarodené dieťa," priblížila hovorkyňa pre SODB 2021 Jasmína Stauder v súvislosti s nedeľným Dňom otcov. Ako upozornila, počet detí u mužov, nielen u žien, sa v minuloročnom sčítaní zisťoval po prvý raz v histórii.

Podľa sčítania sú otcami takmer všetci muži vo veku nad 65 rokov. „Viac ako 90 percent mužov nad 65 rokov má v Slovenskej republike deti. Aj muži nad 43 rokov holdujú otcovstvu. Vyše tri štvrtiny mužov nad 43 rokov majú potomstvo. Vo veku nad 33 rokov je to viac ako polovica mužov," uviedla hovorkyňa.

Z regionálneho hľadiska má v rámci Slovenska najvyšší podiel otcov Prešovský kraj. Žije tam 14,5 percenta všetkých otcov v SR. Druhý je Košický kraj so 14 percentami otcov. Ako vysvetlila hovorkyňa, najvyššie percentá otcov v týchto krajoch sú prirodzené, pretože ide o kraje s najvyšším počtom obyvateľstva a tiež jeho mužskej časti.

„Podiely okolo 13 percent majú kraje Nitriansky, Žilinský a Bratislavský, 12 percent otcov je v Banskobystrickom kraji a po 11 percent v Trenčianskom a Trnavskom kraji," doplnila Stauder.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >