Deťom z rodín v hmotnej núdzi môžu darcovia spríjemniť Vianoce knihou

TASR, 21. novembra 2023 o 06:20

Deťom zo sociálne slabších rodín v Trenčianskom kraji môžu darcovia venovať na Vianoce knihu. Ide o 19. ročník projektu Otvor srdce, daruj knihu, ktorý spustila Trenčianska nadácia.

Deti z chudobných rodín dostanú knihu.

Foto: TASR

Projektom chce nadácia podporiť čítanie u detí z rodín, ktoré nemajú možnosť nakúpiť knihy na Vianoce. „Cielime to najmä na rodiny, ktoré sú v hmotnej núdzi. Často sa nám stáva, že sú to viacdetné rodiny, deti, o ktoré sa stará len babička alebo len jeden z rodičov,” priblížila projektová manažérka nadácie Nikola Sedláčková s tým, že tento rok je zapojených 341 detí.

Deti, ktoré sa uchádzajú o priazeň darcov, navštevujú materské a základné školy v Trenčíne, Bánovciach nad Bebravou či Starej Turej. Nikola Sedláčková pripomenula, že vlani projekt rozšírili aj do Prievidze. Knihy označené páskou nadácie a menom dieťaťa darcovia zaplatia a nechajú v niektorom z trenčianskych kníhkupectiev. Odtiaľ ich nadácia vyzdvihne a doručí adresátom.

Predavačka z kníhkupectva Katarína Rippová prezradila, že výber kníh bol pre nich milou činnosťou. „Nie každý má toľko šťastia v živote, že môže prísť sám a vybrať si knižku,” zhodnotila. Dodala, že pre najmenších vyberali prevažne rozprávkové, pre väčších chlapcov dobrodružnejšie, pre dievčatá romány. „Niektoré deti napísali, akú konkrétnu knihu chcú, ďalšie uviedli len tému. Snažili sme sa vyhovieť každému,” vysvetlila. V minulom roku sa prostredníctvom projektu podarilo obdarovať 291 detí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >