V akom veku má dieťa vedieť povedať R? Aké nedostatky sú normálne, kedy už treba vyhľadať logopéda

Patricia Poprocká, 4. novembra 2021 o 04:18

Napraví sa to samé, keď dieťa podrastie alebo sa treba obrátiť na odborníka? Detská reč sa zdokonaľuje s vekom a nie každý problém s výslovnosťou je pri predškolákoch naozaj aj problémom. Viete ale, podľa čoho spoznáte, že je čas navštíviť logopéda?

Ako deti rastú, zdokonaľuje sa i reč. Trojročné dieťa ešte nemusí hovoriť čisto, štvorročnému by už ale mali rozumieť aj cudzí.

Foto: shutterstock

Niektoré deti si vyžadujú logopedickú starostlivosť takpovediac automaticky – teda ak vývinovo zaostávajú alebo majú nejaké vrodené poruchy (zraku, sluchu, neurologické, autizmus), prípadne ak sú predčasne narodené, mali popôrodné adaptačné problémy a podobne. U tých ostatných je to na posúdení dospelých. Ak máte pochybnosti, či vaše dieťa rozpráva dobre, neváhajte sa obrátiť na odborníka.

Rečové pokroky, resp. správnu výslovnosť detí mladších než tri roky logopédi len sledujú, nenaprávajú. Nervový systém týchto detí sa totiž stále vyvíja, a je teda prirodzené, že nevyslovujú ešte všetko správne. Až po treťom roku sa dá určiť, čo je už porucha, ktorú treba riešiť a ako.
Rodičia by sa mali obrátiť na odborníka v nasledovných prípadoch:
– ak ich dieťa vo veku tri a pol roka nesprávne vyslovuje hlásky K, G, H, CH
– ak po dovŕšení štyroch rokov nesprávne vyslovuje hlásky F, V, S, Z, C, Dz, Š, Ž, Č, Dž
– ak reč ich štvorročného dieťaťa je pre cudzích nezrozumiteľná
– ak po dovŕšení piatich rokov nevyslovuje správne L a R

Okrem nesprávnej výslovnosti je ďalším rozšíreným problémom zajakavosť. Postihuje zhruba päť percent detskej populácie a u jedného percenta pretrvá do dospelosti. V tomto prípade sa rozlišujú dve zajakavosti – pravá, ktorá si vyžaduje dlhodobú a intenzívnu terapiu a takzvaná vývinová neplynulosť, ktorá sa objavuje medzi druhým a piatym rokom veku a zvykne spontánne vymiznúť.
Signály, že s plynulosťou reči dieťaťa nie je všetko v poriadku, sú tieto:
– pretrvávajú dlhšie ako šesť mesiacov
– dieťa rozpráva s námahou, napína svaly rečových orgánov alebo krku
– ak sa v rodine v minulosti vyskytol problém so zajakavosťou, je dobré navštíviť logopéda tiež

Ako deťom pomôcť

Podporiť vývin rečí detí môžu rodičia tým, že s nimi budú veľa hovoriť, odporúča sa hovoriť pomaly a v jednoduchých krátkych vetách. Ak sa dieťa niečo pýtame, nechajme im čas na odpoveď, pokojne počkajme aj 10 sekúnd. Ďalšia užitočná činnosť je čítanie, je dobré, ak rodičia deťom čítajú už od útleho veku. Deti netreba nútiť rozprávať či opakovať slová po rodičoch, lepšie je im vytvoriť situáciu, ktorá ich bude motivovať ku komunikácii. No a napokon aj v tomto prípade platí, že matkou múdrosti je opakovanie. „Opakujte, opakujte, opakujte. Povedzte jedno slovo, jednu vetu veľakrát. Hrajte sa tie isté hry dookola, opakujte tie isté pesničky, rečňovanky. Čítajte tie isté knihy,“ radí príručka Rodičia a ja.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >