Deťom do troch rokov televíziu nepúšťajte. Nerozumejú jej

Gabriela Bachárová, 30. októbra 2018 o 14:23

Keď rodič potrebuje trochu pokoja, zapne dieťaťu televíziu. A utešuje sa tým, že rozprávky sú predsa zaujímavé a poučné.

Na televíziu by sa mali dívať až trojročné deti.

Foto: Shutterstock.com

Lenže dieťa približne do troch rokov nechápe, čo sa na obrazovke odohráva. S televíziou nanajvýš opatrne aj v neskoršom veku.

Pre malé deti má televízna obrazovka priam magickú príťažlivosť. Skúste ich na chvíľu pozorovať, keď sa pozerajú na obľúbený program. Uprený pohľad, pootvorené ústa, maximálna sústredenosť. Zo zaujatia bych ich nevytrhlo ani zemetrasenie.

Rodičia tak ľahko podľahnú dojmu, že dieťa tomu, čo sa na obrazovke odohráva, perfektne rozumie. Je to omyl, ide len o fascináciu pohybujúcimi sa obrázkami. Odborníci hovoria o takzvanej mediálnej hypnóze. „Deti asi do troch rokov veku nie sú schopné chápať dej v sekvenciách. Vnímajú len spleť vizuálnych podnetov, ktorý však ako celok nechápu,“ uvádza psychoterapeutka Eva Labusová. Mozog malých deti si skrátka ešte s televíziou nevie rady.

S obrazovkou opatrne aj kvôli tomu, že skresľuje vnímanie a poznávanie skutočnosti. Dieťa verí, že to, čo vidí, je realita. Netýka sa to pritom len detských programov, ale aj reklamy.

„Deti nedokážu pochopiť, že to, čo sa im odohráva pred očami, môže byť zamerané na potenciálny predaj výrobkov. Všetko, s čím v ranom veku prichádzajú do styku, sa podvedomky stáva súčasťou ich sveta. Ak si napríklad zvyknú na konkrétnu postavičku, reklamného maskota, môžu v budúcnosti určitý tovar vyžadovať a ani nebudú vedieť prečo,“ popisuje Eva Labusová.

Nadmerné sledovanie obrazovky škodí aj preto, že:
– učí deti pasivite, potlačuje chuť poznávať a skúmať veci na vlastnej koži
– narušuje vývoj reči, schopnosť vytvoriť myšlienku
– deti do trochu rokov potrebujú pri hre „viesť reči“, rozprávať sa s bábikami, plyšiakmi, autíčkami. To pri sledovaní telky nie je možné
– deti, ktoré trávia hodiny pred obrazovkami, nielenže horšie rozprávajú, ale aj čítajú
– sú uzavretejšie, horšie sa presadzujú
– sledovanie televízie ochudobňuje deti o autentický čas strávený s najbližšími

Starším deťom už televízia môže prinášať poučenie, rozptýlenie i zábavu. Len dajte pozor, čo sledujú, program im starostlivo vyberajte. Nie je vhodné, aby sa dívali na všetko, čo dávajú. Ak máte možnosť, sadnite si k obrazovke spolu s nimi a bavte sa o tom, čo vidíte.

Troj- až štvorročné dieťa by nemalo pred televízorom tráviť viac ako polhodinu denne. Päť- až šesťročné nie viac ako hodinu. Do toho ale počítajte aj čas strávený s inými technológiami, mobilom či tabletom.


ANKETA:

Ako dlho sa vaše deti denne pozerajú na televíziu?

10,8%



18,9%



6,8%



27,0%



36,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >