Deti rozvedených rodičov viac priberajú na váhe

SITA, 23. júna 2019 o 09:04

Deti rozvedených rodičov majú väčšiu pravdepodobnosť byť obézne ako tie, ktorých rodičia žijú spolu, uvádzajú vedci v štúdii publikovanej v časopise Demography.

Deti rozvedených rodičov majú sklony k obezite.

Foto: shutterstock.com

Priberanie sa týka zvlášť detí, ktorých rodičia sa rozviedli pred šiestym rokom ich veku. Vedci z britskej London School of Economics and Political Science analyzovali dáta na vzorke 7 574 britských detí narodených medzi rokmi 2000 a 2002.

Štúdia uvádza viacero dôvodov, prečo deti po rozvode rodičov priberajú na hmotnosti. Patria medzi ne napríklad menej peňazí v oddelených domácnostiach na čerstvé ovocie a zeleninu, fakt, že rodičia musia pracovať viac hodín a majú tak menej času na prípravu výživných jedál alebo menej peňazí na mimoškolské aktivity vrátane športu. Dôvodom môže byť tiež to, že rodičia majú menej času a energie na vytvorenie zdravých stravovacích návykov svojich detí alebo že emocionálne problémy vedú rodičov k prejedaniu sa a deti k jedeniu príliš veľa sladkých a tučných jedál.

Štúdia zahŕňala deti vo veku deviatich mesiacov, troch rokov, piatich, siedmich, 11 a 14 rokov, hoci nakoniec vylúčila dáta zozbierané u 14-ročných detí, pretože vedci sa chceli zamerať na obdobie pred dospievaním. U 1 573 skúmaných detí, teda približne jednej pätiny, sa rodičia rozišli, kým deti dosiahli 11 rokov.

Výsledky ukázali, že deti rozídených rodičov pribrali počas 24 mesiacov od ich rozchodu viac ako deti, ktorých rodičia v rovnakom čase zostali spolu. Deti rozídených rodičov mali tiež v priebehu 36 mesiacov od ich rozchodu väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať nadváhu alebo obezitu. Úsilie chrániť rizikové deti pred priberaním by sa malo podľa jej autorov začať krátko pro rozchode rodičov.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >