Deti a rodiace ženy by mohli mať v nemocnici právo na sprevádzajúcu osobu

TASR, 1. septembra 2021 o 04:00

Maloletí pacienti aj ženy rodičky by mohli získať právo na sprevádzajúcu osobu pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zdravotnej starostlivosti.

Právo na sprievod v nemocnici má dostať každé dieťa.

Foto: Shutterstock.com

Do Národnej rady SR návrh predložili koaliční poslanci. „Aj napriek tomu, že naše zdravotníctvo je v neuspokojivom stave, nemôžeme poľaviť z citlivosti a starostlivosti o tých najzraniteľnejších," skonštatovala poslankyňa a jedna z predkladateľov návrhu Vladimíra Marcinková.

Maloletý pacient by mohol mať právo na prítomnosť zákonného zástupcu, respektíve inú blízku osobu či opatrovníka. Žena rodička by mohla mať pri pôrode blízku osobu, respektíve osobu, ktorú si sama určí.

Poslanci upozornili na časté a nedôvodné odopretie ich prítomnosti pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti alebo iné obmedzovanie kontaktu pacienta so sprevádzajúcou osobou.

V návrhu predkladatelia pripomenuli záväzok štátu zohľadňovať najlepší záujem dieťaťa aj pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. „Nepretržitú prítomnosť rodičov pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti nemožno považovať napríklad pri ústavnej starostlivosti za bežnú návštevu. Dieťa má pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti právo na nepretržitú prítomnosť rodičov," upozorňujú v návrhu poslanci.

Právo na nepretržitú prítomnosť sprevádzajúcej osoby podľa výberu ženy rodičky je podľa poslancov súčasťou práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života a „v žiadnom prípade by nemala byť vnímaná ako nadštandardná služba".





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >