Debetná alebo kreditná? Na čo pozor na dovolenke pri platbách kartou a výbere z bakomatu? 6 rád odborníka, ako ušetriť

TASR, pt, 6. júla 2023 o 11:16

Platiť kartou v zahraničí alebo radšej hotovosťou? Pri nesprávne zvolenom spôsobe môžete na poplatkoch prísť o nemalé peniaze, ktoré by ste radšej využili inak. Odborník radí, na čo všetko si dávať pozor a ako neprerobiť.

Pri výbere hotovosti v cudzine nie je jedno, aký bankomat použijete.

Foto: shutterstock.com

Tu je šesť užotočných odporúčaní odborníka:

1. Karta do zásoby
Na dovolenke v zahraničí je dobré mať pri sebe dve platobné karty, prípadne aj menšiu hotovosť. „Ak napríklad vyčerpáte limit na jednej, stratíte ju, ukradnú vám ju alebo ju zablokuje bankomat, máte tak k dispozícii náhradu,“ vraví vedúci oddelenia kariet zo spoločnosti Home Credit Alessandro Villa.

2. Na čo pozor pri platbe
Pri platbe kartou radšej v pôvodnej mene. V krajinách eurozóny to je jedno, ak však budete platiť kartou v krajine, kde euro nemajú, nie je jedno, aký spôsob zvolíte. „Ak budete platiť kartou tam, kde nemajú euro, neodporúčame využiť službu Dynamic Currency Conversion (DCC). Tá totiž ponúka prepočet sumy transakcie na menu, v ktorej je vedená karta, a výmenný kurz použitý u obchodníka je veľmi často pre klienta výrazne nevýhodný,“ vysvetľuje Alessandro Villa. Čize z ponúknutých možností prepočtu pri platbe si vyberte menu krajiny, v ktorej sa nachádzate.

3. Hotovosť na nezaplatenie
Zíde sa na pláži pri stánkoch s občerstvením, vo verejnej doprave alebo na trhovisku, kde chcete nakúpiť suveníry či lokálne domáce produkty. Hotovosť si môžete priniesť sebou, prípadne vybrať z bankomatov. Nie vždy si však musíte zaobstarať miestnu menu, vo viacerých (aj exotických) krajinách dá často platiť dolármi alebo eurami. Čo je výhodnejšie, závisí od domácich. Niekedy daný produkt v eurách stojí viac než v miestnej mene, niekedy to je zhruba jedno. Občas sa pritrafí aj zjednať cenu – za hotové vám dajú tovar lacnejšie než oficiálne cez kartu.

4. Výber z bankomatu a riziká
Podobne ako pri platbe kartou, aj pri výbere hotovosti z bankomatov je lepšie vyhnúť sa spomínanej službe DCC. No a ďalšou položkou sú samotné poplatky za výber. „Pred samotným výberom si skontrolujte, či prevádzkovateľ bankomatu neúčtuje navyše poplatok, pričom o jeho výške musí informovať vopred. Kým vaša banka vám nemusí účtovať poplatok za výber z bankomatu ani v zahraničí, komerčný prevádzkovateľ áno,“ zdôrazňuje Alessandro Villa. Ideálne je vyberať hotovosť z bankomatov, ktoré prevádzkuje vaša banka alebo skupina, do ktorej patrí.

5. Debetná alebo kreditná?
Pri bežných platbách je to jedno, či použijete debetnú alebo kreditnú kartu. Iné je to pri inýc transakciách – napríklad v autopožičovniach je výhodnejšie používať kreditnú kartu, pretože pri debetnej si autopožičovňa väčšinou naúčtuje nevratnú kauciu ako poistku.

6. Limity
Premyslite si, koľko peňazí budete na dovolenke denne míňať a podľa toho si nastavte limity na svojich kartách. V súčasnosti je bežné, že sa vstupenky na návštevy múzeí a pamiatok kupujú online, niekde dokonca iná možnosť ani nie je, k tomu prirátajte nákupy či výdavky v reštauráciách. Limit by nemal byť rozhodne neobmedzený, nastavenie limitov totiž chráni peniaze, pokiaľ by vám kartu ukradli. Ak sa tak stane, treba kartu čo najrýchlejšie zablokovať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >