Dáma s hranostajom od postihnutej Aničky je v dražbe na pomoc hendikepovaným

Patricia Poprocká, 29. mája 2020 o 04:46

Obdivujete Dámu s hranostajom alebo slávne Slnečnice? Svetoznáme obrazy v Leonarda da Vinciho a Vincenta van Gogha síce získať nemôžete, ich unikátne repliky, ktoré namaľovala Anička Huťová s Downovým syndrómom však áno. Na obe diela prebieha v týchto dňoch dražba, ktorej výťažok pôjde na umeleckú terapiu postihnutých detí i dospelých.

Takto vidí Anička Huťová slávne da Vinciho dielo.

Foto: facebook

A takto van Goghove Slnečnice.

Foto: facebook

Anička Huťová má 28 rokov a Downov syndróm. Rada kreslí, tancuje a parádi sa. Miluje čelenky, prstene a krásne šaty. Okrem tanečnej školy pravidelne navštevuje aj Centrum rodiny v bratislavskej Dúbravke, kde sa môže realizovať. Centrum organizuje pre mentálne postihnutých terapeutické stretnutia, na ktorých jednotlivé skupiny kreslia, maľujú či tancujú. Chodievajú tam dospelí i deti s Downovým syndrómom, autizmom či obrnou.

Koronakríza zasiahla aj ich, preto sa teraz rozhodli v spolupráci s galériou White and Weiss usporiadať v rámci projektu Umenie pomáha Benefičnú dražbu. Jej predmetom sú momentálne práve spomínané dva Aničkine obrazy. Slnečnice namaľovala, pretože ich mali na terapii dané ako predlohu, Dámu s hranostajom si však už vybrala sama.

Kto by chcel tieto obrazy získať, môže sa zapojiť do spomínanej dražby, ktorá prebieha na facebooku, na týchto linkoch: Dáma s hranostajom, Slnečnice do 1. júna do 23. hodiny. Vyvolávacia cena jedného obrazu bola 20 eur, momentálne je však už vyššia.

Získané peniaze pôjdu na nákup pomôcok a zabezpečenie ďalšej terapie pre postihnutých v Centre rodiny Dúbravka, ktoré vopred ďakuje všetkým zúčastneným za podporu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Hendikepy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >