Ďalšie obmedzenia pre športujúce deti. „Toto nemá obdobu,“ hnevajú sa rodičia

Patricia Poprocká, 23. novembra 2021 o 04:57

Janina dcéra má 12 rokov a už niekoľko rokov trénuje veslovanie a plávanie. Nedávno však s tréningami skončila, pretože kluby jej účasť na tréningoch podmienili plným zaočkovaním proti covidu. Od tohto týždňa sa okruh dotknutých detí ešte rozšíri, ďalšie obmedzenia začínajú platiť aj pre deti do 12 rokov. Všade, nielen v Janinom klube.

Zostanú čoskoro bazény prázdne?

Foto: shutterstock

Deti od dvoch do 12 rokov sa podľa opatrení, ktoré vstúpili do platnosti tento týždeň, zaradili do skupiny neočkovaných, čo znamená, že na tréningy či krúžky môžu chodiť len s negatívnym testom – antigénovým alebo PCR. „Takýto prístup k deťom do 12 rokov nemá v európskych krajinách obdobu,“ konštatujú zástupcovia nespokojných rodičov z viacerých združení v spoločnom vyhlásení.

Situácia pre športujúce deti teda vyzerá nasledovne: Skupina do 12 rokov sa musí na tréningu preukázať negatívnym testom na covid, ktorý už ale v skupine detí nad 12 rokov nestačí – veľa klubov od starších detí požaduje plné očkovanie, inak nesmú na tréning.

Výsledok? Čoraz menej športujúcich detí a kluby topiace sa v existenčných problémoch.

Chýbajú jednotné pravidlá

„Ak nám na deťoch a mládeži naozaj záleží, tak v tretej vlne pandémie ich musíme podržať. Základom by malo byť poznanie ich potrieb a zapojenie do diskusie ohľadom riešení krízy,“ myslí si Juraj Lizák, predseda Rady mládeže Slovenska.

Aktivity pre deti a mládež by mali mať podľa neho osobitný režim a zjednotené pravidlá. Zatiaľ to však zďaleka neplatí, naopak. To, čo sa vyžaduje od jednej skupiny, neplatí pri druhej a v konečnom dôsledku život všetkým len nezmyselne komplikuje.

Napríklad teraz, pri zavedení povinnosti testovať pred krúžkami deti mladšie ako 12 rokov, opäť pribudne veľa takých, ktorí so športom jednoducho skončia. Veľa rodičov si totiž pravidelné testovanie detí viackrát do týždňa nemôže dovoliť, najmä ak ich majú viac. „Neviem si predstaviť, že sa deti budú chodiť každý druhý deň testovať AG/PCR a rodičia v tejto ťažkej situácii budú toto testovanie hradiť,“ povedal Tomáš Bartáky z bratislavského plaveckého Klubu Oceán.

Na športujúce deti do 12 rokov sa podľa najnovších nariadení vzťahuje povinnosť preukázania sa negatívnym testom pri vstupe na tréning.

Foto: shutterstock.com

Ako dodal, v škole a centrách voľného času stačia samotesty, ktoré by mali platiť aj tu. „Z akého dôvodu si deti, ktoré chodia pravidelne na tréningy v rovnakých skupinách za platnosti prísnych opatrení, zaslúžia takýto hendikep? Klub už teraz musí platiť plnú sumu nájmu bazénov aj napriek obmedzeniam 50% kapacity. Nakoľko plavárne zostávajú otvorené a obmedzenia prichádzajú zo dňa na deň, sme odkázaní ďalej platiť nájom, hoci účasť na tréningoch sa radikálne zmení,“ dodal.

Bezplatné testovanie

Andrea Hajdúchová z iniciatívy Dajme deťom hlas zdôrazňuje, že deti by nemali podliehať obmedzeniam pri svojich rozvojových aktivitách. „Ak štát vyžaduje testovanie, mali by byť deťom neinvazívne testy dostupné bezplatne. To sa už deje v prípade žiakov a študentov, ktorí sa testujú pred príchodom do školy, no cestou zo školy na krúžok od nich vyžadujeme, aby rovnaký test absolvovali v MOM. Domáce testy by mali deťom platiť aj na mimoškolské aktivity, obzvlášť ak prebiehajú v nemenných skupinách so známymi účastníkmi,“ je presvedčená.

Pripomína, že od začiatku tretej vlny predstavujú deti a mládež do 19 rokov 3,76 percenta hospitalizovaných z 11 833 ľudí (od 23.8. do 21. novembra). „Napriek tomu, že deti nezaťažujú zdravotníctvo, sme ich už predošlé školské roky obetovali pre predstavu ochrany rizikových skupín, ktorú sa – nie kvôli deťom – nepodarilo zabezpečiť,“ vraví.

Dopady na výkonnosť i zdravie

Vzhľadom na to, že situácia trvá už takmer dva roky, dopady sú citeľné. „Deti stratili pohybové návyky a plavecká gramotnosť prudko klesá, o výkonnostnom plávaní ani nehovorím,“ vraví Tomáš Bartáky.

Dopady to má aj na zdravie, ako v prípade Janinej dcéry. „Má skoliózu a bez plávania a veslovania je v jej veku väčšie riziko zdravotného poškodenia ako pri ochorení na covid,“ vraví s tým, že oba športy sú dôležité aj na podporu imunity. Navyše, veslovanie je aj v zime čiastočne vonkajším športom. „Nerobí nám problém testovať sa samotestami, prečo nás ale tlačia do očkovania?,“ dodáva.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >