Ďalšie mesto sa snaží o letné slávnosti bez plastov. Heľpa pozýva na eko Dni spevu a tanca

pt, SITA, 27. júna 2019 o 05:05

Tota Heľpa, tota Heľpa, to je pekné mesto... A teraz aj ekologické. Aktuálny 54. ročník Horehronských dní spevu a tanca v Heľpe bude totiž tento víkend bez plastov. Samospráva sa tak pridáva k tým, ktorým nie je ľahostajný stav našej planéty.

Slávnosti ponúkajú priestor najmä pre lokálne súbory a spevácke skupiny. Na snímke vlaňajšie Dni spevu a tanca.

Foto: obec Heľpa

Starosta obce Peter Hyriak vyzýva všetkých návštevníkov a účinkujúcich k spolupráci. „Sme presvedčení, že s podporou a pomocou všetkých návštevníkov sa nám to podarí. Plne si uvedomujeme, že ekologizácia takéhoto podujatia nie je jednoduchá, ale veríme, že milovníci folklóru sú aj milovníkmi prírody, a preto nám s naplnením náročného cieľa pomôžu, za čo vyslovujeme úprimné ďakujem,“ povedal.

Okrem absencie plastov sa obec chystá na slávnostiach odpad aj separovať. Pre všetkých bude v priestoroch amfiteátra informačná tabuľa, na ktorej bude uvedené rozmiestnenie zberných nádob. Okrem toho plán nájdu aj na programe podujatia, ktorý dostanú pri zakúpení vstupenky.

„Prosíme všetkých hostí, aby nám pomohli tým, že budú čo možno najdôslednejšie separovať zložky do pripravených a označených nádob,“ odkazuje starosta. Zároveň vyslovil vďaku všetkým poskytovateľom gastro služieb, že podporili snahu organizátorov vytvoriť folklórny festival bez plastov.

Horehronské dni spevu a tanca budú v Heľpe od piatka 28. do nedele 30. júna. Predstavia sa folklórne súbory, dedinské folklórne skupiny, ľudové hudby, spevácke skupiny, hudobníci a speváci, predovšetkým z regiónu Horehronia, horného Pohronia a Podpoľania.

„V tomto roku je naplánovaných 13 scénických programov, v ktorých sa predstaví viac ako 1 500 účinkujúcich,“ uviedla Tatiana Salajová zo Stredoslovenského osvetového strediska v Banskej Bystrici.

Okrem programov v amfiteátri bude na heľpianskom námestí aj tradičný jarmok s prezentáciou remesiel a ľudovej výroby. Pripravené sú aj vystúpenia známych i menej známych spevákov, muzikantov a tanečníkov z rôznych kútov Slovenska. Stará fara a Farský dvor vytvárajú priestor pre etnografické výstavy a zaujímavé prezentácie tradičnej ľudovej kultúry.

Horehronské dni spevu a tanca sú jedným z najstarších folklórnych festivalov na Slovensku. Prvý ročník sa uskutočnil v roku 1966. Organizátori podujatia sa zameriavajú na uchovávanie a prezentáciu tradičnej ľudovej kultúry predovšetkým regiónov Horehronia, Pohronia, Podpoľania a Gemera, ale i Liptova, Hontu, Malohontu, Novohradu, tiež oblastí východného, severného a západného Slovenska.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >